Sabah

Partilerin zorlukları kolaylıkla­rı

- burhanetti­n.duran@sabah.com.tr

Erken seçim teklifi dün Meclis’ten 386 oyla geçti. 9e böylece 64 günlük yoğun seçim gündemi başladı. Elbette her seçimin kritik olduğu Türkiye’de, 24 Haziran seçimleri apayrı bir önemde. Öncelikle cumhurbaşk­anlığı sistemi tüm unsurlarıy­la uygulamaya girecek. Dahası, 2013 ile başlayan iki parçalı türbülans döneminin nihayete erdiği seçimlere şahit olacağız.

Türkiye Mayıs 2013-Temmuz 2016 arası saldırı altındaydı. 15 Temmuz gecesi türbülansı­n zirve noktasıydı. Temmuz 2016-Haziran 2018 arası ise türbülansı üreten iç ve dış aktörlerle hesaplaşma­nın yaşandığı aktif bir dönem oldu.

FETÖ ve PKKYPG ile mücadelede­n yeni sisteme geçiş kararına kadar birçok önemli adım atıldı. 24 Haziran sonrasında ise küresel-bölgesel türbülans devam edecekse de iç siyaset güçlü bir istikrara ve konsolidas­yona ulaşma fırsatına sahip. Ancak seçimlere giderken partilerin ve aktörlerin çok bilinmeyen­li bir süreç yaşayacağı da ortada.

Seçime en hazırlıklı olan AK Parti için bile seçimlere ilişkin belirsizli­kler bulunuyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Cumhur İttifakı’nın ortak adayı olmasına ve anketlerin rahatlıkla ilk turda ipi göğüsleyec­eğini göstermesi­ne rağmen “YHQI ITTIFAK” olgusunun milletveki­li seçimlerin­e nasıl yansıyacağ­ı kestirilem­iyor.

AK Parti ve MHP tabanların­daki milli-yerli uzlaşmanın oy geçişliliğ­ini artırması ihtimali konuşuluyo­r. Partilerin kurumsal kimliğinin korunduğu ittifak ilk defa tecrübe edilecek. Sözgelimi partisinin milletveki­li adaylarını beğenmeyen AK Parti ya da MHP seçmeni, cezalandır­ma saikiyle, ittifakın diğer partisinin listesine oy verebilir. Bu hareketlil­ik ittifakın büyük ortağı AK Parti’yi endişelend­iriyor.

Nitekim Erdoğan milletveki­llerine yaptığı konuşmada sadece rehavet ve dava uyarısı yapmakla yetinmedi. Ayrıca AK Parti ile MHP arasındaki “oIZJIYH GIKKAT HGIOPHVIQI” istedi: “İki seçimin bir araya gelmesinin avantajlar­ı, dezavantaj­ları da var. Erdoğan ismi avantaj olarak görünebili­r ama bu dezavantaj­a da dönüşebili­r. ©İTTIFAK YAPıYORUZ’ diye MHP’ye de oy kaptırmaya­lım... Seçmenleri uyarın, mühür vururken dikkat etsinler.”

Yine muhafazakâ­r Kürtlerin ittifak ve terörle mücadele konularınd­aki tavırların­ın ne olacağı merak edilen hususların başında. Yine bütün partiler için iki ay gibi kısa bir sürede milletveki­lliklerine yeni isimler bulmak çetin bir iş. Adaylık için isimleri ortada olan siyaset erbabının şansı daha yüksek. Ancak yıpranmış isimlerin listede olması milletveki­li seçimlerin­de partiler arasındaki kaymayı kolaylaştı­rır. Seçilemeye­n genel başkanın Meclis dışında kalması da siyasi parti kültürünü derinden etkileyece­k.

Muhalefet partileri açısından temel zorluk cumhurbaşk­anı adayı bulmak değil. Bu satırlar yazılırken bile CHP’den iki aday çıkmıştı, üçüncüsünü­n ismi konuşuluyo­rdu. Asıl mesele Erdoğan karşısında ikinci tura kalabilece­k bir aday çıkarabilm­ek. Bu noktada en önemli oyuncu CHP. CHP’nin inisiyatif­i olmadan çatı aday formülü hiçbir şekilde düşünüleme­z. Bu sebeple CHP, çatı aday ile Kılıçdaroğ­lu’nu ya da partiden birisini çıkarmak konusunda hızlıca karar vermek zorunda.

Önümüzdeki günlerde hızlıca bütün seçenekler denenecek. Milletveki­li seçimleri için ittifak meselesi ise CHP ve HDP açısından daha da zorlu. Marjinal konumu sebebiyle ittifak teklifi götürülmes­i zor durumdaki HDP, kendi oylarına sahip çıkmaya çalışacak. Ne CHP ne de İYİ Parti HDP ile ittifak yapmanın sonuçların­ı hesaplayam­ıyor. Saadet, İYİ Parti ve diğer küçük partilerin ittifaka gitmekten başka bir çaresi zaten yok.

Farkındayı­m, çok sayıda belirsizli­kten ve zorluktan bahsettim. Partiler için temel kolaylık ise kampanya konuları olacak. 16 Nisan referandum­undaki gündemin tekrarları­nı göreceğiz. Bir de tabii adaylar, listeler, mitingler hepsi hızlıca olup bitecek vesselam.

 ??  ?? %Xrhanettin '8RAN
%Xrhanettin '8RAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye