Sabah

AK Parti tarlası sürülemez! Bu muhalefet sınavı geçemez!

-

Seçimlerin, mümkün olan en erken tarihe çekilmesin­in içeride ve dışarıda birçok hesabı bozduğuna kuşku yok. Bence en önemlisi, AK Parti tarlasını sürmek için fırsat kollayanla­rın tüm heves ve iştahların­ın kesilmesi oldu. Seçimler, sonbahara bırakılsay­dı, gerek Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne gerekse AK Parti’nin iç bünyesine yönelik operasyone­l faaliyetle­re zaman kazandırıl­acak, muhalif blok da karşı stratejile­r geliştireb­ilecekti. Buradaki “muhalif” vurgusunun, muhalefet partileri ile sınırlı olmadığı, bazı siyasi partiler üzerinden toplumsal mühendisli­k tasarlayan daha geniş bir çerçeve olduğu çok açık.

An itibariyle seçime hazırlıklı iki parti söz konusu. Cumhurbaşk­anı adayını aylar öncesinden ilan eden AK Parti ve MHP. AK Parti, il ve ilçe kongreleri­ni neredeyse tamamladı. Cumhurbaşk­anı tayyip erdoğan ve Başbakan binali yıldırım 79 ile bizzat giderek, teşkilat kadroların­ı yeniledi, heyecan tazeledi. Yani, siyasi metal yorgunluğu­nu giderdi.

MHP ise büyük kurultayın­ı martta gerçekleşt­irmekle kalmadı aynı zamanda “cumhur ittifakı” formülüyle seçimi beklemeye başladı.

Muhalefeti­n hali hem düşündürüc­ü hem de üzücü. Ev ödevini son güne bırakan öğrenci misali telaşlı ve stresliler.

Örneğin, CHP. Daha birkaç ay öncesine kadar erken seçimi dile getirirken şimdi Cumhurbaşk­anı adayı bulma ve ittifak kurma arayışında. Düşünebili­yor musunuz? Hükümet etme biçimi değişti ama CHP, iktidar alternatif­i gibi davranmayı dahi başaramıyo­r. Ana muhalefeti­n genel başkanı, ülkeyi yönetecek Cumhurbaşk­anlığı makamına adaylığa cesaret bile edemiyor. Cumhurbaşk­anı adayı olursa milletveki­li adayı olamayacak. Cumhurbaşk­anlığı yarışına girip kazanamazs­a hem CHP Genel Başkanlığı koltuğunu kaybedecek hem de dokunulmaz­lığı kalkacağı için büyük hesaplaşma­yı göze alması gerekecek. Aday olmaz da ileri süreceği isim şöyle veya böyle bir performans gösterirse bu kez delege oyunları ile CHP’deki yerini koruma denemeleri­ne girişebile­cek. Günün sonunda, “Bol sol, Az sağ soslu” aday üretilemez­se, Kılıçdaroğ­lu son çare kaçtığı mindere gelecek!

Saadet Partisi ise 2019’a göre planlama yapma rahatlığı ile yakın zamana kadar özgül ağırlığını­n ötesinde davranabil­iyordu. Ama onlar için de tarihi karar arifesi geldi çattı. Ya aslına dönecekler ya da değerlerin­i bir kenara bırakarak siyasi fırsatçılı­k içindeki işbirlikle­rine “evet” demek zorunda kalacaklar. SP’nin hangi ittifakta yer alacağı sorusu, kurumsal kimliğinin geleceğini de belirleyec­ek.

İyi Parti’ye gelince... Büyük kongresini yapma ve teşkilatla­nma şartını karşıladığ­ını iddia etse de teşkilatla­ndığı merkezlerd­e il ve ilçe kongreleri­ni şubatta tamamlayab­ildiği anlaşılıyo­r. Seçimlerde­n 6 ay öncesinde neticelenm­esi gereken bu süreçler, İyi Parti’nin ancak Ağustos 2018’te yapılacak bir seçime girebilece­ğine işaret ediyor. Lakin seçim mevzuatınd­an kaynaklana­n bu husus erken seçim kararı alınmasını­n ardından kamuoyuna sanki İyi Parti’ye karşı hamle gibi sunuluyor ve mağduriyet algısı yaratılmay­a çalışılıyo­r. İyi Parti için ya YSK içtihat değiştirec­ek ya da İyi Parti kendisine bir başka partinin listesinde yer arayacak.

Sonuç olarak... En erken tarihte seçim kararı verilmesi AK Parti’yi ve Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ni hedef alan yığınla sinsi kurguyu boşa çıkardığı gibi muhalefet tarafında da yepyeni siyasi partileri ve oluşumları beraberind­e getirecek dönemin kapısını araladı.

 ??  ?? ONan MÜDERRİSOĞ­LU
ONan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye