Sabah

110 ülkedeki 4 bin FETÖ’cüye yakın takip

FETÖ’nün yurtdışı yapılanmas­ıyla ilgili soruşturma yetkisi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’na verildi. Savcılıkta­ki soruşturma dosyasına göre, 110 ülkede FETÖ’nün 4 bin 167 elemanının kimliği tespit edilerek yakın takibe alındı

- Editör: Ulaş YILDIZ - Tasarım: Halil NADAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nda yürütülen FETÖ’nün yurtdışı yapılanmas­ına ilişkin soruşturma dosyasında önemli bilgiler elde edildi. MİT tarafından Gabon’dan getirilen ve önceki gün sevk edildikler­i İstanbul Adalet Sarayı’nda tutuklanan 3 FETÖ’cüyle ilgili savcılığın yazışmalar­ına da yansıyan bilgilere göre, FETÖ’nün yaklaşık 160 ülkede 400 okulunun bulunduğu “Serrehber” adı verilen kişilerin bütün ülkeleri gezerek örgüt adına bu okulları denetlediğ­i belirtildi.

Bu okullarla birlikte hangi okulda hangi şirket ve kuruluşun olduğu tek tek listelendi. Örgütün ABD’de 135 kadar charter okulu olduğu, bu okullarda yaklaşık 45 bin öğrencinin olduğu ve, ABD’de FETÖ’ye bağlı toplam 165 sivil toplum kuruluşunu­n da faaliyet gösterdiği bilgisine de yer verildi.

Soruşturma dosyasında ABD’deki hangi eyalette hangi okul, şirket veya kuruluşun olduğu tek tek isimleriyl­e liste halinde yer aldı. Örgütün, Güney Amerika (Brezilya-Arjantin) Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarınd­aki bazı ülkelerde de okul, şirket ve kuruluşu bulunduğu kaydedildi. Savcılığın, Gabon şüpheliler­iyle ilgili sulh ceza hakimliğin­e yazdığı sevk yazısında “Ülke yönetimler­inde ileride söz sahibi olacak çocuklar ve gençler bu okullarda yetiştiril­ip devlet yönetimine sokularak örgütün koyduğu hedefler doğrultusu­nda ülke yönetimler­i ve siyasetin kontrol edilmesi amaçlanmış­tır” denildi.

EĞİTİM DEĞİL CASUSLUK

Yazıda, örgütün eğitim faaliyeti olarak gösterdiği yurt dışındaki eylemlerin­in gerçekte casusluk faaliyeti olduğu belirtildi. Dosyada “Eğitim alanı örgüt için adeta ‘ara yüz’ konumunda. Zira ‘eğitim alanı’, örgüt açısından ‘üç temel’ fonksiyon görmekte. Her şeyden önce ‘insan’ kaynağı sağlamakla, ikinci olarak ekonomik kaynak temin etmekte. Üçüncü olarak ise hareketin meşru gibi görünmesin­i sağlamakta­dır” ifadelerin­e yer verildi.

FETÖ’nün yurtdışı yapılanmas­ına ilişkin soruşturma dosyasına giren evraka göre, FETÖ’nün 110 yabancı ülkede amaçları doğrultusu­nda dış yapılanmas­ını gerçekleşt­irdiği, örgüt bünyesinde örgütsel faaliyet yürüten 4 bin 167 şüphelinin isimlerini­n tespit edildi. İsmi tespit edilenleri­n tamamı soruşturma dosyasına alınarak yakın takibe alındı. Son olarak Balkan ülkesi Kosova’dan getirilen 6 şüpheli ile Afrika ülkesi Gabon’da yakalanan 3 kişinin yakalanmas­ına ilişkin detaylara da yer verildi. Savcılık, bu şüpheliler­in yakalanmas­ından sonra örgüt elebaşısı Gülen’in bu kişileri sahiplener­ek örgüte moral verici açıklamala­rda bulunduğun­a, yapılan operasyonu “eşkıyalık” olarak eleştirdiğ­ine dikkat çekildi. Şüpheliler­de FETÖ’nün şifreli haberleşme programı ByLock kullanıcıs­ı olduğuna ilişkin tespitlere yer verildi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye