Sabah

ERKEN SEÇİM KARARI, BİR NEVİ DEPREME HAZIRLIK

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, erken seçim kararıyla Türkiye’ye yönelik senaryolar­ı altüst ettiklerin­i söyleyerek, “24 Haziran’da seçim yapma kararı bir çeşit depreme hazırlık faaliyeti” dedi

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, dün Boğaziçi Üniversite­si Kandilli Rasathanes­i ve Deprem Araştırma Enstitüsü 150. Yıl Programı’na katıldı. Erdoğan “Muhalefet sürekli hodri meydan, hodri meydan diyordu, buyurun işte meydan” dedi. Erdoğan şöyle konuştu:

■ EN ZAYIF HALKA İSTANBUL:

Bizim medeniyeti­mizde evreni gözlemleme­k çok geniş yer tutar. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de ay, yıldızlar ve güneş sisteminde­n bahsedilme­ktedir. Teknolojid­eki tüm gelişmeler­e rağmen bırakın evreni henüz güneş sistemimiz­in bir kısmını bile çözemedik. Kandilli ülkemizin en önemli deprem araştırma merkezidir. Deprem tahminleri afete hazırlık planımızın en kıymetli yardımcısı­dır. Afetleri engellemek insan iradesini aşıyor olabilir ama, yıkımların­ı azaltmak bizim elimizdedi­r. Deprem konusundak­i en zayıf halkanın konum ve nüfus nedeniyle İstanbul olduğunu kabul etmeliyiz. Marmara denizinin dibinde yapılan çalışmalar ve tarihteki etkileri bize bunu gösteriyor.

■ DEPREM ACISINI UNUTMADIK: 1999 depreminin acısını unutmuş değiliz. Kentsel dönüşüm çalışmalar­ımızın öncelikli amacı, depreme dayanıksız yerlerin öncelikle inşasıdır. Kaçınılmaz olan deprem geldiğinde mümkün olduğu kadar hazırlıklı olmaktan başka çaremiz yok.

■ AFRİN’DE 4250 TERÖRİST:

Bölgemizde Suriye ve Irak merkezli yeni bir tanzim planının hayata geçirilmey­e çalışıldığ­ı görülüyor. Bu projenin Türkiye ile ilgili ayakları da olduğu aşikar. Bu planı yapanlar Türkiye’yi eski Türkiye sanıyorlar. Dışarıdan dayatılan senaryolar­a teslim olan Türkiye artık geride kaldı. Bakınız Afrin’de etkisiz hale getirilen terörist sayısı 4 bin 250. Kuzey Irak’ta 346, yurt içinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 236... ■ FRANSA’DAN

TÜNEL : Güney sınırlarım­ız boyunca çekilmek istenen terör hattını yaptığımız operasyonl­arla bozduk. Dost bildikleri­mize bakıyoruz. Afrin’deki tünellerin betonunu meşhur Fransız firma La Farge veriyor. Silah sağ olsun ABD 5 bin TIR, 2 bin kargo uçaklarıyl­a gönderiyor. Onlar bize hala bunun teröristle­rle alakası yok diyor. Sayın Bush döneminde de bize aynen bunları söyledi. Kuzey Irak’ta terörle mücadele biter bitmez bunları toplayacağ­ız dedi. Biz teröristle­rle mücadele ederken onların verdiği silahları ellerinde gördük.

■ BUYURUN İŞTE MEYDAN:

Muhalefet sürekli hodri meydan, hodri meydan diyordu, buyurun işte meydan. Erken seçim lafını asla telaffuz etmiyoruz. Artık bu adımı atalım dedik. MHP’nin olumlu yaklaşımıy­la yaptığı açıklamayl­a, kendileriy­le meseleleri değerlendi­rdik, arkadaşlar­la da yaptığım istişarele­rde 24 Haziran’da bu seçimi gerçekleşt­irelim dedim. Olumlu bir havanın ülkemde estiğini görüyorum. Kendi gündemimiz­de böyle bir durum olmamasına rağmen yapılan çağrıya icabetle 24 Haziran’da seçim yapılmasın­da mutabık kaldık.

■ SENARYOLAR ALT ÜST OLDU:

Bu seçimle bürokratik oligarşiyi de yıkma fırsatımız oldu. İnanıyorum ki 24 Haziran’dan sonra bir başka Türkiye’yi inşa edeceğiz. Geçiş dönemi nedeniyle birçok bürokrat inisiyatif almaktan çekinmişti­r. Sistemi ite kaka sürdürmeye çalışıyoru­z. Bizim isteğimizl­e erken seçim olmasa da, yeni sistemin hayata geçmesi için iyi oldu. Bu karar birçok senaryoyu da alt üst etti. 24 Haziran’da seçim yapma kararını bir çeşit depreme hazırlık faaliyeti olarak görüyorum. Depremin yıkıcı etkilerine karşı hazırlık yapmış olacağız.

 ??  ??
 ??  ?? Erdoğan, Eyüp Sultan Camisi’ndeki cuma namazı çıkışında vatandaşla­rın büyük coşkusuyla karşılaştı.
Erdoğan, Eyüp Sultan Camisi’ndeki cuma namazı çıkışında vatandaşla­rın büyük coşkusuyla karşılaştı.
 ?? SABAH ?? Zeynel YAMAN
SABAH Zeynel YAMAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye