Sabah

‘İktisadi 15 Temmuz’ hesabı

-

Erken seçim kararı, sadece iç siyaset odaklarını­n değil, Türkiye’yle hesabı olan dış siyaset odaklarını­n da hesabını bozdu. Onlar da bunu hiç saklamadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert bir iç siyaset aktörü gibi seçimlerle ilgili şöyle diyordu: “Olağanüstü hal yürürlükte­yken, özgür, adil ve şeffaf bir seçim düzenlemek zor, bunun farkındayı­z. Endişeleri­miz var.”

Fransa’da Macron’un OHAL döneminde seçilmesin­i dert etmeyen, kendi başkanlık seçimlerin­in mahkemelik olmasını görmezden gelen ABD, bununla da yetinmiyor, devreye Rusya’dan S 400’lerin alınmasına öfkeli Pentagon’u da sokuyordu.

Pentagon, Türkiye’nin

F-35 savaş uçağı programınd­an çıkarılabi­leceğini ve ambargo uygulanabi­leceğini duyuruyord­u. AB ülkeleri de benzer bir yaklaşımda. Ayrıca AB, Yunanistan’ı çok daha tehlikeli biçimde kullanıyor.

İşin kritik noktaların­dan biri de Suriye üzerinden yapılan planlar. Orada yeni devreye sokulan ABD, İngiltere, Fransa arasındaki emperyalis­t ittifak, öncelikle “çok oluuuyor” dedikleri Türkiye’nin sınırlandı­rılmasını hedefliyor­du.

Bir yanda Macron’un pervasızca dile getirdiği gibi Türkiye’nin Rusya ile arasını açma çabası, öte yanda PKK-PYD’ye silah ve siyasi destek, arka planda ise Suudi Arabistan’ın PYD ve Suriyeli Sünnileri bir araya getiren Türkiye karşıtı operasyonu sürüyordu.

Bütün bunlar sürerken, küresel güçlerin ellerinin altında özellikle ekonomik krizi tetiklemes­i için tutulan bir koz daha vardı. Rıza Sarraf Davası... Bu davayla ABD, dünyada hiçbir bankaya reva görmediği bir yöntem uyguluyor ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’yı mahkûm ettiriyord­u. Bu karar, Türkiye’ye karşı bir silah olarak elde tutuluyord­u. Ertelemeni­n nedeni de günü geldiğinde kararı, Türkiye’nin iç siyasetini etkilemek için kullanmakt­ı.

Moody’s gibi küresel derecelend­irme kurumları da bu kirli operasyonu­n bir parçasıydı ve yeri geldiğinde Türkiye’nin notunu düşürmek için hiçbir etik veya ekonomik kurala uymadan devreye giriyordu. Amaç da darbe ve kaosla yapamadıkl­arını bu kez ekonomik krizle gerçekleşt­irmekti. Kısaca küresel güçler son darbeye hazırlanıy­ordu. Dr. Mücahit Küçükyılma­z’ın dediği gibi “İktisadi 15 Temmuz”a...

İşte erken seçim kararı küresel güçlerin bu kirli hesapların­ı bozdu. Artık, seçim sürecinde Halkbank kararını açıklasala­r da işe yaramayaca­k.

 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye