Sabah

10 dev projenin 6’sı Türkiye’de

Dünyanın 10 dev projesinin 6’sının Türkiye’de olduğunu belirten Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugüne kadar bu ülkede hep hizmetleri­yle anılan hükümetler kurduk” dedi

-

artan Kanal İstanbul’un yapım ihalesi yapılacak ve çalışmalar­ı başlatılac­ak.

● Tam kapasiteyl­e devreye girdiği zaman dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul’un yeni havalimanı, 29 Ekim’de hizmete girecek. ● Kınalı-Tekirdağ-ÇanakkaleS­avaştepe Otoyolu, MalkaraÇan­akkale, 1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın asma köprüleri arasında bir numara olacak. 5.5 yılda bu da tamamlanac­ak.

● Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi de dev projelerde­n biri. 2020’de bu hat hizmete girecek. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi ise bu yıl sonu itibarıyla bitirilece­k. BursaBilec­ik Hızlı Tren Projesi de 2019’da bitecek. Konya-Karaman Hızlı Tren Projesi bu yıl devreye girecek. Yaklaşık 6 milyar liralık Sivas-Erzincan Hızlı Tren Projesi ise, 2023’te tamamlanac­ak.

● Menemen-Aliağa-Çandarlı Yolu ve Ankara-Niğde Otoyolu da 2020’de bitecek. Çalışmalar­ı yoğun bir şekilde devam eden Kuzey Marmara Otoyolu Kınalı Odayeri Kesimi, 3 yıl sonra hizmete açılacak. Kuzey Marmara Otoyolu Kurtköy-Akyazı Kesimi de aynı dönemde hizmete açılacak.

● Yaklaşık 3.5 milyar dolarlık bir proje olan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin ise 5 yıl sonra devreye girmesi planlanıyo­r. Gebze-Halkalı arasındaki banliyö hattının ise yılsonu devreye gireceği belirtildi.

● Rusya ile birlikte yapılan Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nin de 2023’te hizmete girmesi hedefleniy­or. Santral ile Türkiye’nin yıllık enerji ihtiyacını­n yüzde 10’u karşılanac­ak.

 ??  ??
 ??  ?? Hasan AY
Hasan AY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye