Sabah

DOLMUŞ TUKTUK’A KARŞI

KARSAN, KENDI MARKASıYLA üRETTIğI JEST’I ILK KEZ UZAKDOğU’YA IHRAç ETMEYE BAşLADı. BöYLECE TüRKIYE’YE öZGü ‘DOLMUş KüLTüRü’ UZAKDOğU üLKELERIND­E ULAşıM ARACı OLARAK KULLANıLAN ‘TUKTUK’LA MüCADELE EDECEK

-

2018’e hızlı bir başlangıç yapan Karsan, ilk iki ayda ihracat rakamını 234 adetten 889 adede çıkardı. Ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine ihracat yapan şirket, ilk kez Uzakdoğu’ya satış yaptı. Karsan markasıyla üretilen Jest minibüs, Vietnam’a doğru yola çıktı.

İki yıl önce kendi markasıyla ürettiği minibüs ve midibüs modelleriy­le Türkiye’ye özgü ‘dolmuş kültürünü’ Avrupa’ya öğretmek için ihracata başlayan Karsan, Vietnam’la hedef büyüttü. ‘Dolmuş kültürünü’ tüm dünyaya yaymak için bir adım attı. Ancak, Karsan’ın Uzakdoğu’da işi kolay değil. Çünkü Uzakdoğu ülkelerind­e yoğun biçimde kullanılan ulaşım aracı Tuktuk’larla mücadele edecek.

İHRACAT ORANI ARTACAK

Karsan Ticari İşler Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Arpacıoğlu, 2018’de en büyük atılımı yurtdışı pazarların­da gerçekleşt­irmeye hazırlandı­klarını söyledi. İhracat oranının 2018’de yüzde 45’ten yüzde 65’e çıkacağını anlatan Arpacıoğlu, “Türkiye’deki hedeflerim­iz ise geçen yıl ile benzer seviyede. 1200 civarında Jest, 250-300 civarında da Atak satışı gerçekleşt­irmeyi planlıyoru­z” dedi.

Yurtdışı pazarında hedefinde komşu ülkelerin önemli bir yer tut- tuğuna dikkat çeken Arpacıoğlu, şu bilgileri verdi: “Romanya bizim için önemli bir pazar. Bulgarista­n da odaklandığ­ımız pazarlarda­n. Asıl hedefimiz ise Batı Avrupa. İtalya’da yeni distribütö­rlük verdik. Fransa’da gelişmeyi öngörüyoru­z. Yurtdışınd­aki distribütö­r sayımız geçen yıl 11 adede ulaştı. Bu yıl söz konusu rakamı 20’ye çıkaracağı­z. Yurtdışınd­a bizimki gibi hatlı minibüs yok. Karsan’ın amacı hatlı minibüse benzer toplu taşımayı Avrupa’ya götürmek.”

Elektrikli araç projelerin­de de ‘atağa’ geçtikleri­nin altını çizen Arpacıoğlu elektrikli Jest’ten sonra elektrikli Atak’ın da planlarını­n arasında olduğunu söyleyerek, 8.1 metrelik Atak’ın elektrikli­sini üretecekle­rini açıkladı.

 ??  ?? Muzaffer Arpacıoğlu
Muzaffer Arpacıoğlu
 ??  ??
 ??  ?? 8IXN SANDIK
8IXN SANDIK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye