Sabah

İran’da, 11 kadının yaşamına mal olan Türk jeti kazasında, kokpit ses kayıtları ortaya çıktı. Kabinde pilot Beril Gebeş’in çabalarını­n yanı sıra, “Allah’ım bize yardım et” çığlıkları duyulduğu belirlendi

-

İran’da geçen 11 Mart’ta yaşanan ve 11 kadının öldüğü Türk jeti kazasında sır perdesi aralandı. Uçağın çözümü yapılan ve CVR diye adlandırıl­an kokpit ses kayıtların­a göre; pilotlar hız göstergele­rinde farklılık olduğu tespit edilen jetin hızını arttıramad­ı. Uçak havada tutunamadı (stall olmak) ve düştü. Halen cenazesi aranan kaptan pilot Beril Gebeş, uçağı havada tutabilmek için son ana kadar mücadele etti ancak sonuç alamadı. Uçağın kabininden en son “Allah’ım bize yardım et” çığlıkları ve Gebeş’in uçağı tutabilmek için çaba sarf ederken kabine yönelik sorunu çözmeye çalıştığın­a dair ifadeleri duyuldu. İşte detaylar:

HE

TC-TRB tescilli Challenger 604 tipi jet, Birleşik Arap Emirlikler­i’ndeki Sharjah Uluslarara­sı Havalimanı’ndan kalkışında­n sonra Sharjah’taki hava trafik kontrol ünitesi uçağın pilotların­a “Tırmanma hızınız neden düşük?” diye sordu. Pilotlar, tırmanma hızlarını artırarak yükselmeye devam etti ve İran hava sahasına girdi. Pilotlar, 34 bin feet (10 bin 363 metre) yükseklikt­e önce 36 bin feet (10 bin 972 metre) yüksekliğe tırmandı. Bir süre 36 bin feette uçan pilotlar, daha sonra 38 bin feet (11 bin 582 metre) yüksekliğe tırmanmak için Tahran Kule’den tekrar izin istedi. Verilen izinden sadece saniyeler sonra uçak 37 bin 200 feet yüksekliğe ulaştığınd­a pilotlar heyecanlı bir ses tonuyla “Arıza nedeniyle tekrar 34 bin feet’e alçalma” talep etti.

FARKL, GÖSTERGELE­R

Uçağın kontrolü kaptan pilot Gebeş’teydi. Tırmanma sırasında kokpitte Gebeş’in bulunduğu sol tarafdaki hız göstergesi yükseldi. Sağında oturan ikinci pilot Melike Kuvvet’in hız göstergesi ise normaldi. Normalde tırmanışta süratin sabit veya düşmesi gerekirdi. Havacılıkt­a

“unreliable airspeed” olarak adlandırıl­an hızla ilgili farklılık nedeniyle pilotlar durumu anlamaya çalıştı. Uçağın süratinin artmasını önlemek için Gebeş, lövyeyi çekerek tırmanma kumandası verdi. Ancak uçağın gerçek sürati düşüyordu. Bu nedenle havada tutunamaya­n uçak hızla irtifa kaybetti ve düştü.

 ?? ?? Kazada, işadamı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran ve arkadaşlar­ının yanı sıra uçak personeli yaşamını yitirmişti.
Kazada, işadamı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran ve arkadaşlar­ının yanı sıra uçak personeli yaşamını yitirmişti.
 ?? ?? SA%AH
SA%AH
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye