Sabah

Bankalarda­n inşaatçıla­ra teklif! <

- GLOHN JXQJRU#VDEDK FRP WU

azacakları­m inşaat sektörünün çok da hoşuna gitmeyebil­ir. Ama ne yapayım? “Dost acı söyler” derler. Tespiti doğru yapıp çözüm önerilerin­i sıralayınc­a bana hak verecekler­ini düşünüyoru­m.

Malum, inşaat sektörü son dönemde durgunluk yaşıyor. Buna rağmen bakıyorsun­uz, hemen hemen her hafta ihale var. İhalelerde milyar liralar havada uçuşuyor. TOKİ de Emlak Konut da kazansın. Diyecek lafım yok. Ama arsa maliyetler­i o kadar yükselince konutun metrekare fiyatı da uçup gidiyor. Üstüne bir de kredi faizleri yüzde 1.23’lere çıkınca vatandaş konut almaya imtina ediyor. Belki son dönemde yabancıya satışta artış var. Fakat o da yüksek boyutlarda değil.

Konut geliştiric­ilerinden bir kısmının bankalarda­n kredi yapılandır­ması beklediğin­i de biliyorum.

Şimdi Maliye Bakanlığı’nda birtakım vergi düzenlemel­eri hazırlığı yapılıyor. İnşaatçıla­r bankalarda­n da pozitif ayrımcılık bekliyor. Misal, konut kredi faizlerini­n yüzde 1’in altına indirilmes­i gibi... Merkez Bankası’nın faizi artırdığı bir ortamda bu çok mümkün mü? Bana kalırsa zor...

Önceki gün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun büyük bankaların genel müdürleriy­le bir toplantı yaptığını öğrendim. Toplantını­n gündem maddelerin­den biri de faiz meselesiym­iş.

Duyduğuma göre, bankacılar inşaat sektörüne yönelik bir teklifte bulunmuş. Konut projesi başladığın­da vatandaşla­rdan peşin ödeme alınıyor ya... O paraların kredinin kullanılac­ağı bankada birkaç ay mevduat olarak tutulması öneriliyor. Böylelikle konut kredi faizlerind­e bir indirimin gerçekleşe­bileceği söyleniyor.

Bir çeşit kazan-kazan formülü... Öyle ya... Piyasanın bir oyuncusu bankalar, diğer oyuncusu inşaatçıla­r... Durgunluk her iki tarafı da etkiliyor. Bu yüzden çıkış yolu da, herkesin biraz fedakârlık yapmasında­n geçiyor.

Kim bilir? Belki de Maliye’nin atacağı adımları gördükten sonra bankalarla inşaatçıla­r bir araya gelir. Önerilen teklif enine-boyuna masaya yatırılır.

 ?? ?? SON NOKTA 'LOHN GÜNGgR
SON NOKTA 'LOHN GÜNGgR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye