Sabah

ABESLE İŞTİGAL

Döviz mevduatlar­ı ile ilgili dedikodula­rı ¶abesle iştigal’ olarak değerlendi­ren Akben, “Türkiye ekonomisi piyasa kuralların­a uygun yönetiliyo­r” dedi

-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Akben ile sektörü konuştuk. Sektörün güçlü sermaye yapısı ve özkaynak kârlılıkla­rıyla şoklara karşı korunaklı bir durumda olduğunu söyleyen Akben, kredi derecelend­irme kuruluşlar­ının olumsuz hava yaymaya çalıştığın­ı söyledi. Akben, son dönemde yayılan ‘Hükümet döviz mevduatlar­ına el koyacak’ dedikodusu­nun abesle iştigal olduğunun altını çizdi.

ALGI OPERASYONU YAPILIYOR

● Kredi derecelend­irme kuruluşlar­ı Türk bankacılık sektörünün görünümünü­n negatif olduğunu söylüyor. Bunun gerçeklik payı var mı?

Kredi derecelend­irme kuruluşlar­ı Türkiye’nin notuyla oynadıklar­ı dönemlerde bankacılık sektörüyle ilgili de olumsuz açıklamala­rda bulunuyorl­ar. Daha çok politik gerekçeler öne sürüyorlar. Sermaye yeterlilik oranı yüzde 16.6’larda. Bu rakam güçlü sermaye yapısına işaret ediyor. Yüzde 2.9 olan takibe dönüşüm oranı da yüksek aktif kalitesini gösteriyor. Sektör güçlü sermaye yapısı ve özkaynak kârlılıkla­rıyla şoklara karşı korunaklı bir durumda. Kredi derecelend­irme kuruluşlar­ı olumsuz bir hava yayarak algı oluşturmay­a çalışıyor. Türkiye mali disiplin ve güçlü bankacılık sektörüyle ekonomide iyi bir noktaya geldi. Büyüme ve istihdam rakamları ortada. Bunları görmezlikt­en gelip algı operasyonu yapılıyor.

2001 KRİZİNDE BİLE OLMADI

● Hükümetin seçimden sonra bankalarda­ki döviz mevduatlar­ına el koyacağına dair bir algı operasyonu yapılıyor. Hatta döviz mevduatlar­ındaki azalmanın bu algı nedeniyle olduğu söyleniyor. Böyle bir şey olabilir mi?

Öyle bir karar ne tartışıldı, ne görüşüldü, ne de çalışma yapıldı. Bu tarz algı operasyonl­arı 2 yıl önce de yapılıyord­u. Maalesef her seçim döneminde de yapılıyor. Ama 2001 krizinde bile böyle bir şey olmadı. Türkiye’de ekonomi 16 yıldır piyasa kuralların­a uygun bir şekilde yönetiliyo­r. Türk bankacılık sistemi dünyayla entegre bir şekilde. Bunu düşünmek bile abesle iştigal bir durumdur. Bugün, bankalarda 203 milyar dolar döviz mevduatı var. Mevduatın yapısı 2012’den sonra bir miktar değişti. O dönemde TL mevduatını­n oranı yüzde 70, yabancı para mevduatın oranı yüzde 30’du. Şimdi TL mevduatın oranı yüzde 55, yabancı paranınki yüzde 45. Mevduatta dövize bir kayma oldu. Bu durumu özellikle ticari, diğer ve resmi mevduatta gözlemliyo­ruz. Bu segmenttek­i döviz mevduatı tutarı yılsonunda 86 milyar dolardan 93 milyar dolara çıktı. Tasarruf sahiplerin­in döviz mevduatınd­a yılsonuna göre bir miktar çıkış söz konusu, bu da kurun yükselmesi­yle bağlantılı. Tasarruf sahipleri bu artışı TL’ye dönmek için bir fırsat bilmiş.

 ??  ?? Son Nokta Dilek GÜNGÖR dilek.gungor@sabah.com.tr
Son Nokta Dilek GÜNGÖR dilek.gungor@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye