Sabah

ULUDAĞ ÜNİVERSİTE­Sİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ PROF. DR. TAYYAR ARI: 24 Haziran’da İslam dünyasının geleceği için de oy kullanacağ­ız

“Zulme Lanet Kudüs’e Destek” mitingine katılan Prof. Dr. Tayyar Arı: 24 Haziran kritik dönemeç. Türkiye İslam dünyasına öncülük yapıyor. Emperyalis­tler Erdoğan’dan kurtulup Türkiye’yi kontrol edebilme peşinde

-

Zulme Lanet Kudüs’e Destek” mitinginde Uludağ Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı ile bir araya geldik. “24 Haziran seçimlerin­de sadece Türkiye için değil İslam dünyasının ve Kudüs’ün geleceği için de oy kullanacağ­ız” diyen Prof. Tayyar Arı’ya göre İslam dünyası ekonomik gücünün farkında değil.

-ABD neden Kudüs meselesini birden dünya gündemine taşıdı?

İsrail’in varlığı ABD’ye bağlı. 1947 Genel Kurul kararı ve ortaya çıkan sonuç tamamen ABD’nin ürünü. İngiliz manda yönetimi şeklinde kurulan İsrail devletini tanıyan ilk ülke ABD’ydi. O günlerden sonra tüm işgallerde ABD’nin desteği vardır. Büyükelçil­iğin Kudüs’e taşınması kararında bu tarihsel gerçeği unutmamamı­z gerekir.

-Peki Trump 1995’te alınan bir kararı neden şimdi uyguladı?

ABD’de çok ciddi bir Siyonist lobi var. Trump, Yahudi lobisinin desteğini almazsa işinin zor olduğunu düşünüyor. Arap Baharı sonrasında­ki Ortadoğu’daki parçalanmı­şlığı da fırsat biliyor.

-BM Genel Kurulu’nun araştırma komisyonu kurulması konusundak­i kararını nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Belki psikolojik bir etkisi olur. İsrail’in yaptığının bir terör eylemi olduğunun deklare edilmesi önemli.

-ABD’den sonra iki ülke daha elçiliğini taşıma kararı aldı. Bu ülkelerin sayısı artabilir mi?

Bu İslam dünyasının duruşu ve kararlılığ­ı ile ilgili bir durum. Filistin meselesi uluslarara­sı kamuoyunda sürekli sıcak tutulmalı. AB ülkelerini­n İslam dünyasının tamamını karşısına almak istemez.

-İstanbul’da toplanan İslam Zirvesi Toplantısı’nın aldığı kararları nasıl buldunuz?

Kararlar uygulanabi­lirse çok önemli.İslam dünyası çok büyük bir güçtür. Eğer bu devasa güç ekonomik bir konuda bir karar alırsa dize getiremeye­ceği ülke yok. Buna İsrail de dahil. İsrail’e uygulanaca­k bir ekonomik ambargoda kararlı olunursa önemli sonuçlar alınabilir.

-Siyasi sorunların­da birlik olamayan İslam dünyası ekonomik bir meselede nasıl birlik oluşturaca­k?

Müslüman dünya kendi sorunların­ı kendisi çözdüğü anda çok güçlü bir İslam dünyası ortaya çıkacaktır. Peki Müslümanla­r kendi sorunların­ı nasıl çözecek. Burada Türkiye devreye giriyor. Türkiye İslam dünyasını bu konuda öncülük etmek için harekete geçti. Müslümanla­r olarak sorunlarım­ızın çözümü için daha fazla diplomasiy­e ihtiyacımı­z var. Güçlü bir İslam dünyası olursa ABD de İsrail de geri adım atacaktır. -İsrail’in geleceği nasıl sizce? İsrail’in varlığı İslam dünyasının parçalanmı­şlığının bir neticesidi­r. Başka bir açıklaması yoktur bunun. İslam dünyası kendi içerisinde parçalanmı­şlığı sona erdirirse, enerjiyi ve ekonomiyi kontrol edebilirse dünya başka bir yer haline gelebilir. ABD olmasa bugün İsrail de olmazdı. Eninde sonunda bu kötü sonla karşılaşac­aklar.

SEÇMEN SORUMLU DAVRANMALI

-Türkiye İslam dünyasına siyasi konularda öncülük etmeye çalıştıkça Batı’nın ve İsrail’in doğrudan Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı hedef aldığını görüyoruz. Sizce neden hedef Erdoğan?

Hiçbir ülke, başka bir ülkenin kendisine rağmen büyümesini istemez. Bugüne kadar politikala­rını yönlendird­iğiniz Türkiye elinizden kaçıp gidiyorsa bundan daha fazla rahatsız olursunuz. Türkiye emperyalis­tlerin kontrolünd­en çıkıyor. AB ve ABD’ye muhtaç olmadığını söylüyor. Erdoğan’dan kurtulurla­rsa Türkiye’yi yeniden kontrol edilebilir hale getirebile­ceklerini düşünüyorl­ar. İslam dünyasının geleceği açısından 24 Haziran seçimleri çok kritik bir dönemeç. Türkiye, 24 Haziran’da var olma seçenekler­i arasında bir tercihte bulunacak. Ben varım diyecek. İslam dünyası bensiz olmaz diyecek. Kudüs meselesini bensiz çözemezsin­iz diyecek. Ya da tüm bunlardan vazgeçerek politikala­rını başkaların­ın belirlediğ­i bir ülke olarak yoluna devam edecek. Bence 24 Haziran’da İslam dünyasının geleceği için oy kullanacağ­ız. Sadece İslam dünyasının değil tüm mazlumları­n geleceği için oy kullanacağ­ız. Bu umudun gerçekliğe dönüşmesi için herkesin sorumlu davranması ve bu hissiyatla oy kullanması gerekir.

 ??  ?? Prof. Dr. Tayyar Arı
Prof. Dr. Tayyar Arı
 ??  ?? “Zulme Lanet ve Kudüs’e Destek” mitingine yüzbinler akın etti.
“Zulme Lanet ve Kudüs’e Destek” mitingine yüzbinler akın etti.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye