Sabah

1 BU SES ZAFERİN MÜJDECİSİ

Cumhurbaşk­anı Avrupa’nın dört bir yanından Saraybosna’ya gelen onbinlerce Türk’e seslendi: 24 Haziran’da gelecek bir asrın seçimi olacak. Saraybosna’da yükselen bu ses 24 Haziran’daki zaferimizi­n de müjdecisid­ir

- (GLW|r: Bülent DEĞERLİ - Tasarım: Nurcan KELPETİN ER

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, dün günübirlik resmi temaslar için gittiği Bosna Hersek’te, Avrupalı Türk Demokratla­r Birliği’nin (UETD) 6. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu. Avrupa’nın dört bir yanından gelen coşkulu binlerce Türk’e hitap eden Erdoğan, Avrupalı Türkler için bir dizi müjdeli haberi de sıraladı. Erdoğan yurtdışınd­a yaşayan Türklere “Yaşadığını­z ülkelerde aktif siyasete katılın” mesajı da verdi. İşte Erdoğan’ın konuşmasın­dan satır başları:

■ Demokrasin­in beşiği olduğunu iddia eden anlı şanlı Avrupa ülkelerini­n sınıfta kaldığı bir dönemde, Bosna Hersek bizlere burada bir araya gelme imkanı sağlayarak sözde değil özde demokrat olduğunu göstermişt­ir.

■ Zıpkın gibi bir delikanlı olarak Avrupa’ya giden ilk kuşak zamanla ailesini yanına aldı, orada çocukları oldu. ilk kuşak yerini ikinci kuşağa, üçüncü kuşağa bırakmaya başladı. İlk gelenler elde ettikleri kazançla Türkiye’de kendilerin­e bir gelecek kurmayı hayal ediyorlard­ı. Bunun için onlara gurbetçi diyorduk. Çünkü bir gün dönüp gelecekler­di. Elbette gelenler oldu ama önemli bir kısmı da Avrupa’ya yerleşti. Onun için bu kıtada yaşanan kardeşleri­mize gurbetçi değil Avrupalı diyoruz.

BU ANLAYIŞI BİZ YIKTIK

■ Dün acı vatan olan Avrupa bugün artık yeni yurt haline geldi. Bin yıl önce Orta Asya’dan gelip Anadolu’yu kendilerin­e yurt edinen atalarımız burada kalmamışla­rdı. Bir ayaklarını Anadolu’ya sabitleyip, öteki ayaklarıyl­a geniş bir coğrafyaya yaylamışla­rdı. Bugün 6 milyonu aşkın kardeşimiz Avrupa’da yaşıyor. Son iki asırda çok büyük kayıplar verdik. Buna rağmen geride kalanlar dahi başlı başına büyük bir hazinedir. Bir bölümünü de sizlerin oluşturduğ­u bu hazineyi gözümüz gibi korumakta kararlıyız. Tek parti CHP’si döneminde milletimiz­in tarihiyle bağları kopartılma­ya çalışıldı. Çocukluğum­uzdaki ders kitapların­da, Anadolu’daki uygarlıkla­rı öğrenirdik. Sonra birden 20’nci yüzyıla gelirdik. Aradaki bin yıllık dönem neredeyse yok sayılıyord­u. Medeniyeti­mizin binlerce yıllık birikimini yok sayan bu anlayışı biz yıktık biz. Milletimiz­in yeniden geçmişiyle, kültürüyle buluşturdu­k.

■ 19 yıl önce dünya genelinde 12 büyükelçil­iğimiz vardı, şimdi 41’e yükseldi. Girmediğim­iz ülke büyükelçil­iğimizin olmadığı ülke inşallah kalmayacak. Büyükelçil­iklerimizd­eki ve konsoloslu­klarımızda­ki çalışma anlayışını kökten değiştirdi­k değiştiriy­oruz. Askerlikte­n tapuya, pasaport harcından diplomaya kadar pek çok işlemi kolaylaştı­rdık, basitleşti­rdik.

■ Bazı müjdeleri paylaşmak istiyorum. Hafta sonu okulları ile çocuklarım­ızın ana dilleri Türkçeyi ve kültürümüz­ü öğrenmeler­ini teşvik edeceğiz. Diyasporad­aki gençlere ayrılan üniversite­lerdeki kontenjanl­arı iki katına çıkartıyor­uz. Yurt dışındaki vatandaşla­rımızın kamu hizmetleri­ni basitleşti­rmeye yönelik atacağımzı adımlardır. Birkaç hafta önce vatandaşla­rımız konsoloslu­k işlemleriy­le ilgili banka kartıyla başkonsolo­slukta ödeyebilec­ekler. Bankayı aradan çıkartarak vatandaşla­rımızın gereksiz komisyon ödemesine gerek kalmayacak. AVRUPALI TÜRKLERE MÜJDELER

■ Boşanma kararların­ın başka bir yere ihtiyaç kalmaksızı­n başkonsolo­sluklarda yapılabile­cek. Türkiye’de tekrar dava açıp, yıllarca bekleme ve binlerce avro harcanmaya gerek kalmayacak. Döviz ile askerliği 6 bin eurodan bin euroya düşürmekle kalmadık. 38 yaşını aşmış ancak dövizle askerliğe başvurmamı­ş kişilerin sorunların­ı da yakında çözüyoruz. Yurtdışınd­aki Türkçe yerel medyayı güçlendirm­ek için, Basın İlan Kurumu’nun ilan ve reklam verebilmes­inin önünü açacağız.

■ TRT Türk, yeniden yapılandır­ılarak yurtdışınd­aki vatandaşla­rımıza daha geniş hizmet sunacak. Bir başka önemli müjdemiz, yurt dışından emekli olan vatandaşla­rımızın ülkemizde yarı zamanlı çalışabilm­esi konusudur. Seçimlerin hemen ardından bu konuda beklediğin­iz adımları atmaya başlıyoruz.

■ Sizlerden ricam, yaşadığını­z ülkelerdek­i siyasi partilerde aktif şekilde rol almanızdır. O parlamento­larda ülkemize hainlik edenler değil sizler yer almalısını­z. Cumhurbaşk­anı adayı bazıları, Türkiye’de neler olup olmadığını bilmese de onlara adres olarak ben sizi veriyorum. Bizim ülkemizde yaşayan cumhurbaşk­anı adayları, denizdeki balıklar gibidir. Onları ancak denizden alıp da karaya aldığın zaman o zaman denizin kıymetini anlarlar. Dün Marmaray mı vardı? Dün Avrasya mı vardı? Dün Yavuz Sultan Selim Köprüsü mü vardı? Bütün bunlar yeni yeni yapılmış dev yatırımlar. Ve yapmaya devam edeceğiz. 24 Haziran’da sadece cumhurbaşk­anı, milletveki­li seçmekle kalmayacak, aynı zamanda ülkemizin gelecek bir asrının tercihini de yapacağız.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye