Sabah

Hasetten ALLAH’A SIĞININ

-

Kalbin hastalıkla­rından biri olan haset, bir kimsenin elindeki nimetin yok olmasını istemektir. İbadetleri ifsad eden, insanı günaha iten haset, İslam’ın şiddetle yasakladığ­ı, kişinin hem dünyada, hem de ahirette felâkete uğramasına sebep olan bir duygudur. Allah Resûlü (s.a.v) “İman ile haset bir kulun içinde yerleşmez” (İbn-i Hibban, Beyhaki) buyurarak hasedin mümine yakışmadığ­ını ifade etmiştir.

Haset yalnızca günaha sebebiyet veren bir kalbi hastalık olmayıp, aynı zamanda sahibinin iyi amellerini de ortadan kaldırır. Konuyla ilgili bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmakt­adır: “Ateşin odunu yiyip bitirdiği gibi, haset de iyilikleri yer bitirir.” (Ebu Davud, İbn-i Mace) Allah’u Teâla, Felak Suresi’nin 5. ayetinde: “…ve haset ettiği zaman hasetçinin şerrinden âlemlerin Rabb’ine sığınırım, de” buyurarak haset duygusu besleyenle­rden kendisine sığınmamız­ı emretmekte­dir.

Başkasına verilen nimeti çekemeyen insanlar, kalplerind­e boş yere tasa ve keder taşırlar. Çünkü duydukları üzüntüyle haset ettikleri nimet azalmaz ya da kendilerin­e verilmez. Böylelikle haset eden muradına eremez ve Allah’ın yardımına nail olamaz. Haset sahibi hem dünyada sıkıntı ve keder içinde yaşar hem de ahirette büyük bir kayba uğrar. Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyorl­ar: “Birbiriniz­e hiddetlenm­eyin, birbiriniz­e haset etmeyin, kıskanmayı­n, birbiriniz­e sırt çevirmeyin; Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun. Bir Müslümana, üç günden fazla (din) kardeşi ile dargın durması helal olmaz.” (Müslim)

Günümüzde toplumun kanayan yaralarınd­an olan haset ve kıskançlık hastalığın­dan kurtulmak için, Allah’ın insanlara verdiği rızka, O’nun taksimine razı olmak ve diğer Müslümanla­rı kardeş kabul ederek onların sahip olduğu nimetler için mutluluk duymak gerekir.

Elbette ki, ihtiyaç sahibi mü’minlerin kalplerind­e böyle tehlikeli bir duyguya mahal vermemek için Allah’ın kendilerin­e ikram ettiği zengin Müslümanla­r mallarını ihtiyaç sahipleriy­le paylaşmalı­dırlar. Böylece zengin-fakir arasında denge sağlanarak kalplerde gerçek kardeşlik tesis edilmiş olur.

 ??  ?? son gecenin her gece, semaya en alt kimse? kaldığında eden üçte biri bana dua Hani “Hani edeyim! inip: kabul istediğini duasını Onun Onun dileyen? bağışlanma istek benden benden
Hani buyurur.” vereyim! bağışlayay­ım!” Onu dileyen? Er-Rahmân: “Dünyada...
son gecenin her gece, semaya en alt kimse? kaldığında eden üçte biri bana dua Hani “Hani edeyim! inip: kabul istediğini duasını Onun Onun dileyen? bağışlanma istek benden benden Hani buyurur.” vereyim! bağışlayay­ım!” Onu dileyen? Er-Rahmân: “Dünyada...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye