Sabah

Kuran’ı okuyup uygulamalı­yız

-

İBRAHİM bin Ethem’i bilirsiniz. Belh şehrinde padişahlık yaparmış. Bir gün yatağında yatarken damda gürültü duyar. Merakla dama çıkar. Gürültü çıkarana hesap soracaktır. Damda dolaşan birini görür. İbrahim bin Ethem kızgınlıkl­a sorar: “Damda ne arıyorsun?” Adam cevap verir: “Devemi kaybettim, devemi arıyorum.” İbrahim Ethem sinirle sorar: “Be akılsız adam damda deve ne arar?”

Damdaki adam sakince cevap verir: “Devenin damda bulunmayac­ağını biliyorsun da, Yüce Allah’ın ipek döşekte bulunmayac­ağını bilmiyorsu­n! İbrahim Ethem! İpek döşeklerde Allah aranmaz.”

Denir ki bu hadise İbrahim bin Ethem için dönüm noktası olur. He rşeyi bırakır. Kendisini Yüce Allah’a adar. 9 yıl halvet hali yaşar. Herkesten uzaklaşır. Çalışır. Yük taşır. Yarısını fakirlere, yarısını kendi ihtiyacına harcar.

İşte bu zata Belh şehrinde halk bir gün sorar. Derler ki: “Ey Allah’ın dostu! Neden yaptığımız dualarımız kabul olmuyor? Yaptığımız dualar karşılık görmüyor?”

İbrahim bin Ethem halka cevap verir: “Çünkü siz Hakk’ı – Allah’ı – bilir, ama emirlerini dinlemezsi­niz. Hz. Peygamber’i bilir ama sünnetiyle amel etmezsiniz. Kuran-ı Kerim’i okur ama içindekiyl­e amel etmezsiniz. Allah’ın nimetini yer ama şükretmezs­iniz. Cenneti bilir, ama oraya girmek için gayret etmezsiniz. Cehennemi bilir ama ondan kaçmazsını­z. Ölüm var dersiniz, ama ölüme hazırlanma­zsınız. Baba ve annelerini­zi mezara koyar ama onlardan ibret almazsınız. Söyleyin bana, dualarınız neden kabul olsun?”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye