Sabah

Erdoğan’dan Obama’ya: dHrHFH döndün

- Ragıp SOYLU /

ESKİ ABD Başkanı Barack Obama’nın tüm ikili görüşmeler­ine katılan eski Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, kitabı ‘Olduğu gibi Dünya’da, Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile ilgili ilginç bir anekdot aktardı.

Kitapta anlatılana göre, 2011 Eylül’ünde New York BM Genel Kurul görüşmeler­i sırasında o zaman Başbakan olan Erdoğan ile bir araya gelen Obama’nın ajandasınd­a Ortadoğu barışı vardı. ABD, BM Güvenlik Konseyi’nde Filistin’i devlet olarak tanıyacak bir tasarıyı engellemey­e çalışıyord­u ve konu Erdoğan - Obama görüşmesin­de gündeme geldi. Erdoğan, Obama’ya bir yılda 180 derece dönüş yaptığını hatırlatar­ak zor anlar yaşattı.

Rhodes, yaşananlar­ı şöyle anlatıyor: Erdoğan, görüşmede bıyık altından gülerek, Obama’nın geçen yıl BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı okudu. Obama o konuşmada herkesin bir barış planı için çalışmasın­ı istiyordu ve bu da Filistin’in BM tarafından devlet olarak kabul edilmesini içerebilir­di. Erdoğan meseleleri detaylıca tartışmayı seviyordu. Obama, Filistinli­lerin BM aracılığıy­la devlet sahibi olmalarını­n savunulama­z olduğunu öne sürdü. İsrail’le müzakere edilmeliyd­i. Güney Sudan’ı örnek verdi, dünyanın en yeni ülkesinin doğması için pek çok yıl ve müzakerele­rle bir çözüm gerekmişti. Erdoğan, Güney Sudan örneği geldiğinde ise Obama’ya şöyle diyor: ‘Ve Güney Sudan için kuzeyin senelerce yaptırıma uğraması gerekti. Aynısını İsrail için de mi öneriyorsu­n?” Obama’nın İsrail’e yaptırım uygulamak diye bir seçeneği bulunmadığ­ı için Erdoğan’a herhangi bir cevap veremedi.

 ??  ??
 ??  ?? Ben Rhodes
Ben Rhodes

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye