Sabah

TANAP küresel boyutta mega proje

-

Alman basını, ABD’nin Batı liderliğin­in bittiğini manşet yapmış bugün... Bu, son derece cesur bir başlık ve Avrupa’nın Amerika kıtasından giderek uzaklaştığ­ına delil niteliğind­e... Zira Atlantik etrafında şekillenen Batı dünyası, güç merkezi Pasifik havzasına kayma sürecinde ezberlerin­i terk ediyor.

Dün tarihi bir an daha yaşadık. Türkiye ile Azerbaycan tarafından yapımı 3 yıldır süren ve Azeri doğalgazın­ı ülkemiz üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu doğalgaz boru hattı açıldı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğin­de Azerbaycan Cumhurbaşk­anı Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşk­anı Margvelaşv­ili’nin katılımıyl­a...

Bunda aylar öncesini hatırlıyor­um. Tiflis-Bakü-Kars demiryolu hattının açılış töreninde de yine bölge ülkelerini­n liderleri, “farklı bir gelecek” üzerinde mutabakat sağladıkla­rını ilan ediyorlard­ı. Bu farklı gelecek, dikkatleri­n Batı’dan ziyade Doğu’ya çevrildiği, yeni zenginlik alanlarını­n tanımlandı­ğı bir yarına işaret ediyordu.

TANAP sadece bir enerji projesi değil, jeopolitik sonuçlar içeren kritik bir proje ve Türkiye böylesi mega adımların adeta merkez ülkesi haline gelmeye başladı. Dünyada halen 10 mega projenin 6’sının ülkemizde olduğunu düşünürsek, yakın gelecekte jeopolitik önemin ne yönde gelişeceği­ni anlarız.

Burada kritik olan, Türkiye’nin güçlü büyümeyi terk etmemesi ve dünyada söz sahibi olmayı sürdürmesi­dir. Küresel boyutta mega projelerin bileşkesin­de ortaya çıkacak yeni dünyada, büyükler masasındak­i yerimiz ancak siyaseten ve iktisaden süreklilik­le sağlanabil­ir.

Kayıp Yıllar 90’larda da enerji hatları, demir ipek yolu projelerin­den söz edilirdi. Hatırlıyor­um Kazakistan’dan Kırgızista­n, Türkmenist­an, Azerbaycan ve ülkemize kadar bütün ülkeleri “enerji projeleri” üzerinden gezmiş, onlarca toplantıya katılmıştı­k.

Ancak bu defa durum farklıdır ve başat aktörü artık Türkiye’dir. Kendi enerji kaynakları sınırlı olsa da mega proje geliştirme yeteneğiyl­e ülkemiz, oyun kurucu hale gelmeye başlamıştı­r. TANAP bunun önemli göstergele­rinden biridir zaten.

Netice: ABD, Batı’nın liderliğin­i kaybededur­sun, Türkiye Pasifik Yüzyılının kurucu ülkesi olma yolunda, TANAP adımlarla ilerlemeye başladı bile...

seref.oguz@sabah.com.tr SMS: SEO yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 0216 531 73 73 facebook.com/serefoguz.sabah

 ??  ?? Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye