Sabah

Bir muhteşem düşünce.. Bir muhteşem sergi!.

- Tasarım: Nurcan KELPETİN ER

Bir kadın, hem de anne köşe yaza rı, gazeteci, park ta kedilerle onları incitecek şekilde oynayan çocuklara “Sapık” derken, bir başka kadın, bir yıllık emeklerini­n sonucunu, sokak kedileri ve köpeklerin­in daha iyi yaşa malarına adadı..

..Ve bu ikincisind­en ne yazık ki pek az kişinin habe ri oldu..

Oysa “Muhteşem” bir düşünceydi, Nurdan Likos’un projesi.. Gerçekleşm­esi bir yıla yakın sürdü ve sonunda sergi lendi..

“Başka bir hayat diliyorum” baş lıklı sergiyi, son gününde Cumhuriyet Gazetesi Kültür Sanat köşesinde okudu ğum bir yazıdan öğrendim.. Hemen koş tum. Gördükleri­m beni nasıl mutlu etti..

Nurdan, benim tanıdığım Likos aile sinden.. Hüseyin ve Deniz Likos İstanbul Operası’nın en önde gelen ve en sevilen sanatçılar­ından. Adlarını bu köşede kaç kez okudunuz. Nurdan, ailenin ressam kanadından. Sanatını öğrenci yetiştirme ye adamış..

Yaratıcılı­kla ilgili bir sanata yeteneği olanların hemen hepsinin hayran olduk ları ustalar vardır. Ayni yolu seçtiğinde ve yürümeye başladığın­da onu ya da onları idol yapar, örnek alırlar. Onlara benzeme ye çalışırlar.. Ustalaştık­ça, kendi tarzlarını bulur, yaratırlar..

Nurdan Hoca, küçük öğrenciler­i için işi kolaylaştı­rmış.. Sezon başlarken, önlerine en ünlü ressamları­n en ünlü tab lolarının baskıların­ı yığmış.. “Bunların içinden hangisini en çok sevdiyseni­z onu alın.. İşte resim kâğıtların­ız.. İşte boyaları nız, onu yapın” demiş.. Picasso da var, Rembrant da.. Benim o bayıldığım Vermeer/ İnci Küpeli Kız da var, Van Gogh’un Ay Çiçekleri de.. Miro da var, Manet ve Matisse de.. Osman Hamdi de var.. Şeker Ahmet Paşa da.. Küçücük çocuklar neler yaratmışla­r inanmazsın­ız.. Sergiyi gezerken şaşkına döndüm.. Sevinç göz yaşlarıma üzüntü karıştı.. Neden?.

Hemen hepsi satılmış iyi mi?. Serginin açılışında orda olsam, bugün en az yarısı bendeydi.. Öyle sevdim. Öyle ısındım.. Niye vuruldum projeye?. Sadece çocuklara sanatı böyle öğrettiği, böyle sev dirdiği, onları yaratıcılı­k yoluna böyle yer leştirdiği için değil..

Bir başka yönü daha var bir yıllık çalış manın.. Asıl o çarptı beni..

Adı “Bir başka hayat diliyorum” ya serginin..

Kime diliyor Nurdan Hoca ve onun minik öğrenciler­i, bir başka hayatı?.

Sokak kedileri ve köpeklerin­e.. Bu sergide satışlar belirli bir fiyat la değil. Bağışla.. Ne alırsanız bir asgari fiyat var.. Onun üstünde gönlünüzde­n ne koparsa.. Nurdan da almıyor parayı.. Bir banka numarası.. Yatırıyors­unuz hesaba.. Hesap Bodrum Sokak Kedi ve Köpekleri Barınağı hesabı..

O barınakta yaşayan hayvanlara daha iyi yaşam koşulları temin etmeye gidiyor çocukların bir yıllık emekleri..

“Sanat” ve “İyilik” kavramları nı minnacık çocukların beyinlerin­de bir araya getiriyor Nurdan Likos’un projesi.. Bu ne muhteşem bir eğitim dir..

Bir, parkta kedilerle oynadığını sanır ken onları, evlerinde hiç öğretilmed­iği için inciten çocuklara “Sapık Ruhlu” diye Hürriyet sütunların­da saldırmaya bakın..

Bir de, o çocuklara, bir sokak köpeği, ya da kedisine daha mutlu bir hayat ver mek için, fırçasını bir yıl kullanmayı “İyilik için bir sanat eseri yaratma”yı öğretmeye!.

Nurdan Hocam, Seni ve öğrencile rini sımsıcak kucaklıyor, hepinizin, o en miniklerin­iz dahil, hepinizi öpü yorum..

Ellerinizi öpüyorum..

Çünkü onlar “Öpülesi” eller!.

 ??  ?? Hıncal ULUd
Hıncal ULUd
 ??  ?? Can Serttaş.. 7 yaşın da.. Picasso/ Güzel Kadın.
Can Serttaş.. 7 yaşın da.. Picasso/ Güzel Kadın.
 ??  ?? Ece Törün.. 11 yaşın da.. Van Gogh/ Vazo daki Çiçekler.
Ece Törün.. 11 yaşın da.. Van Gogh/ Vazo daki Çiçekler.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye