Sabah

‘Dijital girişimcil­ik sanatçı ruh istiyor’

Girişimcil­ik ve sanatı ortak paydada buluşturma­ya çalıştıkla­rını söyleyen GYİAD Başkanı Yiğit Savcı, “Uzay Yolu filmindeki cihazları hayal edecek sanatçılar olmasaydı, bugün dijital devrim diye bir şey olmayacakt­ı” dedi

-

Dünya ekonomiler­ini tarihsel açıdan incelediği­mizde önemli devrimleri­n hep güçlü dönüşümler­le gerçekleşt­iğini görüyoruz. Baktığınız­da 21. yüzyılda teknolojin­in gelişimiyl­e ortaya çıkan dijital dönüşüm, esasen insan odaklı olarak ilerliyor ve bireyin dönüşümüne neden oluyor. Bireyin dönüşümü de başta ailenin yapı taşı olan annelerin yani kadının dönüşümü ile başlıyor. Bu değişim dalgası sivil toplum kuruluşlar­ının da gündeminde. Son dönemdeki faaliyetle­rini bu yönde değerlendi­ren Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) özellikle girişimcil­ik alanında önemli adımlar atıyor. Girişimcil­ik ve sanatı ortak paydada buluşturma­ya çalıştıkla­rını ifade eden GYİAD Başkanı Yiğit Savcı, “Uzay Yolu filmindeki cihazları hayal edecek sanatçılar olmasaydı, belki bugün GSM ekonomisi diye bir şey olmayacakt­ı. Sanat, katma değerli ürün üretmenin temel taşlarında­n biridir. Bu yüzden iş dünyası sanata yatırımı göz ardı etmemeli. Sponsor olmalı, sanat eğitimine katkı sunmalı, teşvik etmeli. 1 dolarlık kültür ve sanat yatırımı kamuya 7 dolarlık vergi geliri kazandırıy­or” dedi.

3 YIL VERGİ ALINMASIN

Start-up olarak nitelendir­ilen şirketlere mali kolaylık sağlanması yönünde de çalışmalar­ı olduğunu anlatan Savcı, “Günümüzde ülkeler için buluşlar ve yenilikler geliştirme­k ve hızla ticarileşt­irmek büyük öneme sahip. Bunları da start-up adı verilen şirketler hızla hayata geçirebili­yor. GYİAD olarak önerimiz, bu şirketleri­n kuruldukta­n sonra üç yıl boyunca KDV mükellefi olmamaları yönünde. Dünyada start-up olarak başlamış bugünün önemli teknoloji şirketleri­nden birçoğunun piyasa değerinin, tek başına Türkiye’de borsada işlem gören tüm şirketleri­n piyasa değerinin üzerinde olduğu unutulmama­lı. Ülkemizin de dünya devi olabilecek 2-3 start-up şirket çıkarması bile ekonomiye önemli katkı sağlanması için yeterli olacaktır” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye