Sabah

Türkiye’yi büyüten şirketler yatırımı durdurmuyo­r!

-

Türkiye’nin ekonomi si hakkında kim ne derse desin, üretim yapıp, bir de üstüne mar kalı ihracat ve yurtdışın da mağaza açarak katma değeri yüksek ürünlerle karşımıza çıkan sanayicile rin anlattığı tablo çok daha pozitif.

İşte o yüzden kurlar dal galansa ve ekonomi zora girse dahi ben, ülkenin sahip olduğu üretim ve ihracat gücüyle hep çok daha hızlı toparlanac­ağına ve küçük ve orta ölçekli şirketleri­n dinamiz mine inananlard­anım.

Bugün tabii sözü getireceği­m üretici bir KOBİ değil, İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl açıkladığı Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 2017 yılında 53 basamak birden yükselerek 279’uncu sıraya yerleşen yatak ve mobilya üreticisi Yataş.

1976 yılında Anadolu’daki ilk sünger fabrikasın­ı kuran Yataş, Kayseri’de 1979 yılında yatak üretmeye başlamış ve yıllar içinde büyüyerek şu anda Türkiye’nin en büyük ikinci yatak ve mobilya üreticisi konu muna gelmiş durumda. 2000’lerde Yataş’ın büyüme trendi durmuş olsa da 2010’dan itibaren şirket yeniden atağa kalk mıştı. Ancak son yıllarda şirket teki büyüme adeta baş döndü rüyor.

Genel Müdür Nevzat Yıldız ile bir araya geldiğim de, son 5 yılda cironun 4 kat artarak 188 milyon liradan 800 milyon liraya gelmesini neye borçlu oldukların­ı tabii ki sordum. Öyle ya, Yataş’ın özel likle son 3 yıldaki büyümesi çok dikkat çekiyor. Şirket ciro su 237 milyon, 2016 ciro su 502 milyon ve 2017 ciro su da 801 milyon lira. Düşünsene tarihin en kanlı darbesinin yaşandığı, terörün göz açtırtmadı­ğı yıllarda pek çok sektörde işler neredeyse durmuştu ama Yataş 2016’da yüzde 54, 2017’de ise yüzde 58 ora nında büyümüş. Yataş’ın bir önceki yıla göre net karı da yüzde 66 oranında artmış. Bu yılın ilk 3 ayında ise büyüme bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 31. 2 oranın da yükselmiş.

Nevzat Yıldız yeniden yapılanman­ın güzel sonuçların­ı aldıkların­ı, satış odaklı olmaktan çıkıp pazarlama odaklı bir anlayı şa geçtikleri­ni, tüm ürün gamını yeniledikl­e rini söylüyor.

Yataş, 2017 yılında yurtiçinde 99, yurtdışınd­a ise 10 yeni mağaza açmış. 2018 yılında büyüme durmuyor. Yıldız yurtiçinde 104 mağaza daha açma hedefi koymuş ve bunlardan 70’inin protokolün­ü de imzala mış. Öğreniyoru­m ki Yataş’ın yurtdışınd­a ki mağaza adedi 55’e yükselmiş. Hedef bu yıl bu sayıyı 90’ın üzerine çıkarmak. Yıldız, Almanya, Romanya ve Ortadoğu başta olmak üzere yurtdışınd­a büyüme plan larından vazgeçmedi­klerini söylüyor.

2017 yılında hükümetin piyasayı can landırmak için aldığı mobilyadak­i KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşürülmes­inin yarattı ğı canlılığı Yataş ve diğer mobilya üreticiler­i satışların­da yaşamış. Nevzat Yıldız, “Sektör coşmuştu. Mobilya sektörü yüzde 25 gibi bir büyüme yaşadı” diyor. Şimdi tabii sektör KDV indirimini­n devamını Ankara’dan bekliyor ancak yaklaşan seçim ler nedeniyle bu isteklerin­in şu anda yerine gelmeyeceğ­ini de biliyor.

Yataş, 2017 yılında 100 milyon lira lık yeni bir yatırımla Ankara ve Kayseri’deki fabrikalar­ını büyütüyor. Öğreniyoru­m ki şir ket mobilya sektöründe bir alt marka yarat mak için Divan Home ve Divan Mobilya’yı da satın almış.

Gördüğüm şu, her sektörde Türkiye’yi büyüten şirketleri­n döviz kredileri nedeniyle maliyetler­i artsa da yatırımlar­ı ve yurtdışı açı lımları durmuyor.

 ??  ?? Şelale .$'$.
Şelale .$'$.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye