Sabah

ABD ve AB’nin Türkiye savaşları

-

ABD ve Avrupa ile Asya güçleri arasındaki kürEsEl müCADElE kızıştıkçA Türkiye’nin uluslarara­sı alanda hem BAğımsız HArEkEt EtmE Imkânı hem de mukAyEsElI üstünlüğün­ü etkin şekilde devreye sokma şansı daha çok artıyor.

Bu anlamda iki asırdır ülkemizin hiç olmadığı kadar mIllI strAtEJIlE­rInI HAyAtA GEçIrmE kABIlIyEtI­nE kavuştuğu bir süreçten geçiyoruz.

Türkiye’nin BölGEsInI AşAn BIr AktörE dönüştüğü bu çok kutuplu yEnI DönEmDE elimizi güçlendire­n en önemli faktörün 15 TEmmuz DEstAnı olduğunu unutmamak lazım.

Şu an yEnI DünyAnın GEçIrDIğI yApısAl Dönüşümü en iyi özetleyen tablo,

8-9 Haziran’da Kanada’da yapılan * ZIrvEsI’nDEkI Batılı liderlerin AğlAk surAtlArı ile 9-10 Haziran’da Çin’de toplanan ŞAnGHAy ZIrvEsI’nDEkI Asyalı liderlerin GülümsEyEn yüzlErIyDI.

★★★

Dolayısıyl­a ABD, Avrupa ülkeleri, Rusya ve Çin arasındaki çatışma derinleşti­kçe bütün aktörlerin TürkIyE’yI kAzAnmA vE kEnDI yAnınA çEkmE sAvAşı DA kızışıyor.

Rusya’nın FırAt KAlkAnı ve AFrIn operasyonl­arına verdiği destekten sonra ABD de bugünlerde MEnBIç’te uzlaşıya varıp KAnDIl harekâtına boyun eğerek Türkiye ile ilişkileri­ni onarmanın gayreti içinde.

Benzer bir çabayı Almanya’da da görüyoruz. ABD ile ticaret savaşına tutuşan Berlin, Türkiye’ye yönelik FETÖ vE PKK polItIkAsı­nı değiştirme­ye hazırlanıy­or.

15 Temmuz darbe girişimind­e FETÖ’cülerin rolünü inkâr edip onlara kucak açan AlmAn HükümEtI şimdi o kirli darbe ve işgal teşebbüsün­ün ardındaki en önemli isimlerden olan ADIl Öksüz’ü Türkiye’ye iade etmenin sinyalleri­ni veriyor.

Nereden nereye!...

★★★

Fakat Türkiye bu noktaya kolay gelmedi. 15 Temmuz destanıyla AtlAntIk kuşAtmAsın­ı yArAn Türkiye, ilk olarak Doğu’yA yönElErEk müttefik yelpazesin­i Rusya, İran ve Çin ile güçlendird­i.

Ardından ‘yEnI CoğrAFyAsı’ IlAn EttIğI ‘KuzEy SurIyE’ IlE ‘KuzEy IrAk’tA ABD’nin terör koridorlar­ını işlevsiz kılacak askeri operasyonl­arın startını verdi. Bunu yaparken de IkI strAtEJIk rAsyonAlIt­EyE özEn gösterdi.

İlki, gücünü koruyarak topyEkûn sAvAşlArlA EtnIk vE mEzHEp tEmEllI uzun sürElI çAtışmAlAr­A sürüklenme­kten kaçındı. Şu ana dek bunu başarıyla da sürdürüyor.

İkincisi de AlmAnyA, FrAnsA vE İnGIltErE örneklerin­de olduğu gibi Avrupa ile ilişkileri­ni geliştirme azminden ödün vermedi.

Bunu da mEşruIyEt (Hukuk) IlE Güç (strAtEJI) ArAsınDAkI HAssAs DEnGEyI koruyarak devam ettirdi.

Böylece küresel ve bölgesel güç merkezleri­ndeki ağırlığını daha da perçinledi.

Geldiğimiz noktada artık her tür emperyalis­t tezgâhı bir tür ‘MIDAs Dokunuşu’ IlE BErtArAF EDEBIlECEk güçteyiz.

Batı dünyası, Türk halkının 24 Haziran’da da 15 Temmuz’un bu destansı gücüne sahip çıkacağını görerek strateji geliştiriy­or.

İşte bu yüzden 15 Temmuz’da TürkIyE’yI DEvIrmEk IçIn yArışAnlAr şimdi bizi yanlarına çekmek için birbirleri­ni eziyor.

 ??  ?? %HUFDQ T8TAR
%HUFDQ T8TAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye