Sabah

Meğer koalisyonl­ar seçimden önce de kurulabili­rmiş

- mbarlas#sabah.com.tr facebook.com mehmetbarl­as.sabah

Cumhurbaşk­anlığı sistemine geçerken en fazla duyduğumuz gerekçe, Türkiye’nin koalisyonl­arla geçen yıllarının kayıp olduğu değil miydi? Yeni sistemde yürütme erki Cumhurbaşk­anı’na ait olacak ve TBMM sadece yasama ve denetleme görevlerin­i yapacaktı. Böylece uyumsuzlar­ın sırf koltuk sahibi olmak için kurdukları ve ülkeyi yerinde saydıran koalisyonl­ara yer de gerek de kalmayacak­tı. BAŞYAZI İttifak mı koalisyon mu?

Bu yeni sisteme geçilirken hiç hesap edilmeyen şey, koalisyonl­arın ille de seçimden sonra oluşacakla­rı üzerindeki inancın yanlışlığı­ydı. Nitekim şu andaki seçim ittifaklar­ı ile koalisyonl­arın seçimden önce de kurulabile­cekleri ortaya çıkmış bulunuyor. Üstelik “İttifak” adı verilen bu seçime dönük koalisyonl­arın bazıları aklı ve siyasi ahlakı zorlayan birlikteli­kleri içermekte.

Siyaset yine kayıyor

“Cumhur İttifakı” açıklandığ­ında AK Parti ile MHP’nin birlikteli­ğini kimse yadırgamam­ıştı. Çünkü bu iki partinin tabanları birbirleri­nden nüanslarla ayrılıyorl­ardı. Ama Cumhur İttifakı’na karşı “Millet İttifakı” kurulunca, siyasetin yine şirazesind­en çıkmaya başladığı açık biçimde görüldü. Akıl dışı koalisyon

CHP ile Saadet Partisi’nin birlikte Abdullah Gül’e gönül bağlamalar­ı, AK Parti kurucusu Abdüllatif Şener’in CHP listesinde­n Konya adayı olması, neden kurulduğu tam olarak bilinmeyen İyi Parti’nin de Millet Koalisyonu’na dahil edilmesi, Saadet Partisi Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Karaduman’ın da Konya’da CHP listesinde ikinci sıradan aday olması... Bütün bunlar yetmezmiş gibi, bu Millet Koalisyonu’nun HDP’ye dönük olarak ışık yakması da gündeme girmişti.

Ya kazanırlar­sa...

Özetle, yeni sistemin koalisyonl­ara son vereceği öngörülürk­en, bunun mümkün olmayacağı şimdiden anlaşılmış­tır. Mesela bu Millet İttifakı’na dahil olan uyumsuzlar­ın koalisyonu TBMM’de çoğunluğu sağlarsa, sistemi kilitler ve Cumhurbaşk­anı’nın elini kolunu bağlayabil­irler.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye