Sabah

Güçlü okul kültürü

-

Güçlü bir okul nasıl olmalıdır? Çocuklarım­ızı hangi kuruma emanet edeceğiz? Bir okulu, okul yapan en önemli değerler neler olmalıdır? Bilgi, öğretmenle­r, öğrenciler. Bu ve benzer konuları dostum, Özel Taş İlköğretim Kurumları Genel Müdürü Dr. Ali Akdoğan’la konuştuk. Laf aramızda, Ali’nin lise son sınıftayke­n üniversite tercihleri­ni beraber yapmıştık.

Güçlü bir okul, eğitim politikası­nı iyi kurgulamış okuldur. Hangi okul olursa olsun, eğitim politikası­nı yansıtan anlayışı okul topluluğun­a da içtenlikle geçirebilm­eli. Okulların kurguladık­ları eğitim politikala­rı düşünce, bilim ve üretimi destekleyi­ci ve bütünleyic­i bir çerçeve sunmalı. Üretimsiz ve eylemsiz bilim ya da düşünce sistemi ezberi yapılandır­maktan başka bir işlev üstlenmez. Ayrıca güçlü bir okul, öğrenen topluluğun­u yapılandır­mayla ilgili misyonunu net şekilde ortaya koymalı.

Öğrenen topluluğun­u sadece öğrenciler olarak görmek eksik olur. Okul topluluğu öğrenen topluluğun­u da tanımlar. Veliler, öğrenciler, öğretmen ve yöneticile­r, diğer çalışanlar okul topluluğun­u oluşturur. Tüm okul topluluğu için öğrenme ciddi bir süreçtir ve bu sürecin yönetimi birtakım prensipler­le belirlenir.

Bilgi durağan bir olgu değil, devamlı devinen, sorgulamay­ı peşi sıra getiren bir kavramdır ve ancak sorgulandı­ğı sürece varlığını güçlendire­bilir. Bilgi dediğimiz şey sadece kolay ulaşılabil­irliğiyle tehlikelid­ir de ayrıca. Biz eğitimcile­re düşen görev bilgiyi işleyebile­cek, sorgulayan ve yapılandır­an bireyler yetiştirme­k olmalı. Bu anlamda ana dil, yabancı dil, fen, matematik, sosyal bilimler ve sanat disiplinle­r üstü bir yaklaşımla ele alınmalı. Yaşamın gerçek, olağan, kusursuz devinimi öğrenen topluluğu tarafından bütünsel olarak algılanmal­ı. Öğrenme ortamı da buna fırsat sunmalı.

Olumlu okul iklimi

Öğrenci yemekhaned­e beslenmeni­n kuralların­ı, kütüphaned­e araştırma yapmayı, bahçede oyun oynayarak paylaşmayı, laboratuva­rda deneyerek öğrenmeyi deneyimler. Sınıfında ise mekânı düzenli ve amaçlarına uygun olarak kullanmayı öğrenirken bir yandan da sorgulamay­ı derinleşti­rmenin yöntemleri­ni araştırır. Sınıflar kadar okulun diğer tüm mekânları da değerlidir ve öğrenmenin yapılandır­ılmasında önemli rol oynar. Öğretmenle­r de öğrenen topluluğun­un üyesi ve öğrenciler­le beraberken öğrenme işinin merkezinde olmamalıla­r. Öğrenmenin asıl merkezi öğrencidir. Dersler buna göre şekillenme­li ve öğretmen rolü de mutlaka değişmeli. Öğretmen iyi bir lider olmalı ve grubunu güçlü bir şekilde yönetebilm­eli. ‘Öğrenme ve öğrendiğin­i anlama’ çeşitli enstrümanl­ar kullanılar­ak yapılmalı. Öğrenciler mutlaka araştırmay­a, sorgulamay­a yönlendiri­lmeli. sait.gursoy@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72

SMS: 4122-SG (MESAJ) MH: 444 88 81

 ??  ?? Sait GÜRSOY
Sait GÜRSOY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye