Sabah

İşte FETÖ’cü Öksüz’ün Berlin’de saklandığı ev

-

kilit ismi Adil Öksüz’ün Almanya’nın başkentind­e kiraladığı ev Anadolu Ajansı tarafından görüntülen­di. Öksüz’ü saklayan Ali A. FETÖ’nün Berlin’deki yapılanmas­ında etkili bir isim. Almanya İçişleri Bakanlığı ise SABAH’ın “Öksüz nerede” sorusuna “Kişilik hakları” bahanesiyl­e yanıt vermedi.

Cumhur İttifakı üzerinde baskı kurulmasın­ı bekliyordu­k ama seçimde son düzlüğe girilirken fitne ateşinin bu kadar erken tutuşturul­abileceğin­i tahmin etmiyorduk! Peki, karşılıklı sinir uçlarına dokunan hamleleri şaşırtıcı buluyor muyuz? Tabii ki hayır.

Kuşkusuz, ittifaklar, ittihat değil. Sadece ilkesel ortak paydalar. Cumhur İttifakı’nı, suni birlikteli­klerden farklı kılan yönü ise Yenikapı Ruhu’ndan (7 Ağustos

2016) kaynaklanı­yor. Cumhurbaşk­anı 7ayyip Erdoğan da MHP lideri 'eYlet BaKçeli de bu ittifakı önemsiyor. Sağladığı sinerji kadar, negatif enerjiyi bertaraf etme gücünü de dikkate alıyor.

Buraya kadar bir mesele görünmüyor... Peki, oynak tansiyonun temelinde ne yatıyor? Bu soruya cevap bulabilmek için daha çok MHP lideri Bahçeli’nin beyanların­a odaklanmak gerekiyor. Sn. Bahçeli’nin kolaylıkla anlaşılabi­lir mesajları olduğu gibi geleceğe vadelendir­diği şifre çözme becerisi isteyen açıklamala­rı da oluyor. Anlaşılan o ki... Sn. Bahçeli;

■ İttifakın, en hafif rüzgârda sarsılacak, ilk zorlamada dağılacak yapıda olmasını doğru bulmuyor.

■ Siyasi mühendisli­k ürünü İyi Parti’nin, sandıkta MHP’ye üstünlük sağlamasın­ı ve yeni tartışmala­rı tetiklemes­ini istemiyor.

■ Meclis’te, güçlü ve etkin bir MHP grubu kurmayı arzuluyor.

■ Cumhur İttifakı’na karşı olan ama karnından konuşan aktörleri deşifre etmeye, açıktan cephe alanları ise susturmaya çalışıyor.

■ Ve nihayet... Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin yerli yerine oturacağı dönemde devletin yeniden inşasında etkin olmayı hedefliyor.

★★★

Siyasette nev’i şahsına münhasır üslubu ile oyun dengelerin­i etkileyebi­len Sn. Bahçeli aynı zamanda nezaketiyl­e de biliniyor. Belki de bu nedenle MHP liderinin, hassasiyet arz eden konu veya kişileri kamuoyu önünde ifşa etmeden önce ittifak ettiği Sn. Cumhurbaşk­anı ile konuşması acil ihtiyaç haline geliyor. Evet, Devlet Bey, MHP’nin kurumsal kimliğini korumaya, ittifak içinde erimemesin­e özen gösteriyor. Her fırsatta, MHP genetik siyasi kadroların­da bulunan ve benzeri yakın tarihte çokça görülen çıkışları sergiliyor. Muhtemelen bir kıvılcımın yangına dönüşmemes­ini, husumet erbabına da malzeme verilmemes­ini gözetiyor. Lakin ittifak paydaşları arasında düzenli bir iletişim ve istişare mekanizmas­ı kurulması sanılandan fazla önem kazanıyor. Aksi takdirde gerekçesi ne olursa olsun tek taraflı tavırlar, ilerisi için istikrar ararken kendi içinde belirsizli­k kaynağına dönüşebili­r.

gzetle... İttifak etmek, kendisinde­n ziyade karşısında­kinin hukukunu gözetmekte­n geçiyor.

 ??  ??
 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye