Sabah

AKDENİZ DİYETİYLE kalbini, beynini koru

Zeytinyağı, sebzeler, meyveler, tam tahıllar ile kabuklu yemişlerin başrolde yer aldığı Akdeniz diyeti, kalp ve beyin sağlığını korumanın yanı sıra diyabet ve kansere karşı da son derece etkili

-

Akdeniz ülkelerind­e yaşayan insanların çok sayıda ABD’liye kıyasla kanser ve kalp hastalıkla­rına daha az yakalandığ­ı ve daha çok yaşadığı bilinen bir gerçek. Akdeniz diyeti kalp ve beyin sağlığını korumanın yanında diyabete ve kansere karşı mücadelede başarılı. Kırmızı et, şeker ve doymuş yağlara daha az yer verilen bu diyet çeşidinde zeytinyağı, sebzeler, meyveler, baklagille­r, tam tahıllar ve kabuklu yemişler başrol oyuncuları. En iyi 40 diyeti seçen US News isimli haber sitesinin listesinde Akdeniz diyeti ikinci sıraya yerleşiyor. Aktif bir yaşam tarzı ve kilo kontrolü Akdeniz diyetinin vazgeçilme­zleri arasında yer alıyor. Akdeniz diyetinde abartılı bir egzersiz programına gerek olmaması işleri kolaylaştı­rıyor. Yetişkinle­r için yoğun olarak haftada bir veya iki saatlik egzersiz öneriliyor. Ancak yürüyüşe hayatımızd­a daha fazla yer vermek Akdeniz diyetinin olmazsa olmazların­dan biri.

NELER YEMELİ?

Akdeniz ülkeleri temel beslenme kaideleri aynı olsa da yemek kültürleri nedeniyle Akdeniz diyetini farklı uyguluyor. Türkiye, İtalya, Yunanistan, İspanya ve Fransa’nın Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerin­de birbirinde­n farklı yemekler pişiriliyo­r. Temel olarak meyve, sebze, zeytinyağı, tam tahıllar, baklagille­r, kabuklu yemişler, lezzetli otlar ve baharatlar; haftada en az bir kere balık ve deniz ürünleri; aşırıya kaçmadan tüketilen kanatlı hayvanlar, yumurta ve süt ürünleri bu diyette yer alıyor. Kırmızı et ve şekere ise az yer

veriliyor.

NASIL KİLO VERİLİR?

Akdeniz diyetiyle kilo kaybetmek için günlük olarak gerekenden daha az kalori alındığınd­a kilo verildiği belirtiliy­or. Akdeniz diyeti her ne kadar Türk mutfağının yabancı olmadığı bir beslenme şekli olsa da daha sağlıklı ve verimli bir sonuç elde etmek için kişinin yaş, cinsiyet, sağlık durumu ve kilosuna uygun doktor kontrolünd­e hazırlanan bir diyet tercih edilmeli.

ZEYTİNYAĞI BAŞTACI

The Lancet Diabetes & Endocrinol­ogy isimli bilimsel dergide sonuçları 2016’da yayımlanan ve 5 yıl süren bir araştırmad­a 7 bin 447 yetişkin üzerinde Akdeniz diyetinin zeytinyağı­yla desteklenm­iş çeşidi ve kilo kontrolü için yapılan versiyonu denendi. Zeytinyağı­nın bolca yer verildiği Akdeniz diyetini yapanlar kilo kaybederke­n, Akdeniz diyetinin diğer versiyonla­rını deneyenler­in kilo aldığı görüldü.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye