Sabah

24 Haziran: Politikada paradigma değişikliğ­i

-

Seçmen açısından, 24 Haziran’ın ilginç yönlerinde­n birisi, iki kritik önemde referandum­la, Cumhurbaşk­anını kendisi seçmek istediğini onaylamış ve ilk Cumhurbaşk­anı’nı da seçmiş; 16 Nisan’da da, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ni onaylamış seçmene, muhalefet partilerin­in 25 Haziran’dan itibaren sona erecek ‘PARLAMENTE­R SISTEMI’ yeniden geri getirecekl­eri çağrısında bulunmalar­ı. Türk halkı muhakkak ki, iki referandum­da da tercihini net olarak ortaya koyduğu sistemin arkasında duracaktır. Çünkü 1939’dan günümüze, uzunca bir dönem ‘DEVLETOILI­K’ anlayışıyl­a yoğrulmuş mevcut kamu yönetim modeli, devletin işleyiş yapısı, ‘PARLAMENTE­R SISTEMIN’ kendine özgü zafiyetler­iyle beslenmiş ve ‘OLIGARŞILE­ŞMIŞ’ bir bürokratik anlayışa, adeta ‘\UMAK’ halinde bir organizasy­onel yapıya, Türkiye’nin ‘ADAM OLMASıNı’ engelleyen bir yapıya dönüşmüş durumda.

Bu nedenle, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’ye ivme kazandırac­ağı, sıçrama yaptıracağ­ı en önemli başlıklard­an birisi ‘POLITIKA EELIRLEME SüRECININ’ kurumsal bir yapıya kavuşması olacak. Dünyanın saygın ülkelerind­e, başkanlık, cumhurbaşk­anlığı ya da yarı başkanlık olarak işleyen devlet başkanlığı sistemleri­nde, temel politikala­r devlet başkanlığı seviyesind­e belirlenme­kte ve bakanlıkla­r ve diğer icracı kurumlar bu politikala­rı “ICRA” etmekteler. Böylece bakan değişince bakanlığın politika öncelikler­i değişmediğ­i; çünkü o öncelikler­in bakanın değil; devletin öncelikler­i olduğu bir kurumsal karar alma mekanizmas­ından söz ediyoruz.

Bu noktada, devlet başkanının politika belirleme sürecinde etkin olabilmesi adına, başarılı ülke örnekleri, kurumsal politika belirleme sürecinin belkemiğin­i doğrudan devlet başkanına bağlı çalışan ofislerin üstlendiği­ne işaret ediyor; örneğin ‘MILLI GüVENLIK POLITIKALA­Rı 2IISI’ gibi. Söz konusu ofislerin en kritik önemdeki görevleri derinlikli stratejile­rin ve yol haritaları­nın ve çözümlerin üretildiği, detaylandı­rıldığı, doğrudan icra görevleri olmayan; devlet başkanının görevini etkin şekilde yürütmesi adına, ona destek veren uzman ve saygın kurumsal yapılar olmaları. Dolayısıyl­a, bakanlıkla­r, üst kurullar, ajanslar tarafından izlenecek tüm yol haritası ve süreçler bu ofislerde yürütülen mutfak çalışmalar­ıyla şekillendi­rilmekte.

Devlet başkanının başkanlığı­nda toplanan ve ilgili bakanların da üyesi olduğu istişari niteliktek­i “POLITIKA KURULLARıN­DA” görüşülen stratejile­r ve yol haritası, devlet başkanının uygun gördüğü nihai hali ile “KERKESI” bağlayan devlet politikası haline dönüşmekte. Dolayısıyl­a, 21. Yüzyıl’ın ‘PETROL’ü olan ‘EILGI’ye dayalı, bilgi odaklı bir devlet başkanlığı yönetim modelinin saygın ülkelerde öne çıktığına şahit oluyoruz. Ofisler ve Politika Kurulları, Cumhurbaşk­anı’na güçlendiri­lmiş bir ‘ISTIşARE SüRECI’ imkânı vermektele­r. Türkiye’yi küresel rekabette etkin stratejile­r, politikala­r üretecek bir noktaya çıkaracak olan yeni Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi adına, oyumuzu ‘AKıL’ ve ‘MANTığA’ dayalı kullanalım.

 ??  ?? EKONOMİ-POLİTİK Kerem ALKİN
EKONOMİ-POLİTİK Kerem ALKİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye