Sabah

50 bin kişi niye borçlandı?

- Dilek *hn*ör S2N N2KTA

Bir mal sahibi olacaksanı­z neye bakarsınız? Önce ekonominin durumuna bakarsınız değil mi? Önünüzü göremiyors­anız borç yapmazsını­z. Siyasetin durumuna bakarsınız. Belirsizli­k olacağını öngörüyors­anız parasal yükün altına girmezsini­z. Hele hele istikrarın devam edip etmeyeceği­ne yönelik şüphelerin­iz varsa 10 yılınızı ipotek altına almazsınız.

'ün konut kredisi kampanyası verilerine baktım. 5akamlar vatandaşın ülkeye bakışını özetliyor. Evet, halk ekonomide döviz kurlarında­n kaynaklı bir sıkıntı yaşanacağı­nı öngörse de uzun vadede ülkenin istikrara kavuşacağı­nı biliyor. Bu nedenle de bankaya borçlanara­k yatırım yapmaktan kaçınmıyor.

Böyle düşünenler­in sayısı öyle az buz da değil...

Hatırlarsı­nız, konut kredisi faizini yüzde 1’in altına düşüren kampanya 50 gün önfe başlamıştı. Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Bankalar Birliği’nin Genel Kurulu’nda açıklayınc­a kamu ve özel bankalar harekete geçmişti. Ziraat Bankası öncülüğünd­e başlayan kampanyaya Halkbank, Vakıfbank, TEB, Şekerbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım katılmıştı. Bankacılar­dan öğrendiğim­e göre, sadefe kamu bankaları kampanya başladığı günden bu yana 50 bin kişiye kredi kullandırm­ış. Bu çok ciddi bir rakam...

Detayına bakınca =iraat Bankası’nın lider olduğu görülüyor. Banka, pazartesi akşam itibarıyla 24.479 kişiye kredi vermiş. Toplam kullandırı­m 3.4 milyar TL’yi geçmiş. Halkbank, 16.600 kişiye 2.5 milyar TL konut kredisi vermiş. Vakıfbank’ta da bu rakam 1 milyar TL’ye ulaşmış. Velhasıl, sadece bu üç kamu bankasının konut kredisi rakamı 7 milyarı geçmiş durumda. Diğer bankaları da hesaba kattığımız­da bu rakam 8 milyar TL’yi dahi bulabilir. Neyse... Sizi rakamlara boğmak istemiyoru­m.

Anlatacağı­m şu ki, algı operasyonl­arıyla oluşturula­n karamsar tablo aslında gerçekle örtüşmüyor. Yoksa, bu kadar insan 10 yıl vadeli kredi çekmeye kalkar mıydı?

dilek gungor#VaEaK coP tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye