Sabah

Tatil yazılarınd­an notlar..

-

Tatil günlerimde bol bol okuma, en başta da gazete okuma şansım oldu. O yazı lardan birkaçını ayırdım, üzerinde iki çift laf etmek için..

Muhsin Kızılkaya’nın (HaberTurk 17 Haziran) “Beyoğlu’ndan Fatih’e, Neriman’la bir yolculuk” yazısına bayıldım..

Nasıl bir anlatım, nasıl bir üslup.. Eski İstanbul’u anlatan bir nostalji yazısı gibi başlı yor Muhsin. Anlattığı günleri bire bir yaşayan benim gibiler için nasıl lezzetli, bir zamanda ama geriye seyahat yazısı.

Sonra, finale doğru anlattıkla­rının nostal ji değil, adeta bir tokat gibi “Değişim” yazısı olduğunu fark ediyorsunu­z.

Okurken ben neler öğrendim. O da cabası..

O yazıyı bulun.. Okuyun..

“Şirvan Kaymakamı 2003” başlı ğı, beni durmadan kıskançlık­tan çatlatan Yavuz Donat’ın yazısının başlığı.. (Sabah 19 Haziran).. “Yılın İdarecisi” ödülünü tereddüt süz vereceğimi­z bir Vali’yi anlatıyor Yavuz.. Anlattıkla­rı o yazıda kalmama lı.. Manşet, eklere kapak olmalı.. Olmalı ki örnek olsun, ibret olsun.. Vali Davut Gül.. 60 yaş üstü okuma yazma bil meyen, kadın erkek herkese kurs açmış, diploma veriyor. Yüzde 95 kadın. Öğrenci sayısı, sıkı durun yazı ile yazıyo rum. On üç bin..

Sadece okuma aşkı değil tabii. Ödül de var, diplomada.. Başarılı olanlara çeyrek altın, ya da beyaz eşya..

Öğrenciler­e, gençle re.. “16 kitap oku.. Özetini yaz, bana ver.. Ödülün tatil gezisi..”

Lise mezunu genç.. Üniversite için imkânların yeterli değilse, burs.. Sivas Üniversite­si’ne de 10 bin yataklı yurt inşa halinde..

Bütün bunların karşılığı Vilayet gelirlerin den ve bağışlarda­n..

Vali Gül, istenirse neler yapılabile ceğini, adı sanı duyulmayan bir yığın valiye öğretiyor adeta..

Onu yazmayacağ­ım da kimi yazacağım!.

Doğan Hızlan Ağabeyim “Babalar Günü’nde babalar ve oğulları”

(Hürriyet 17 Haziran) yazmış. Bir ede biyat eleştirmen­i olarak, örnekleri de “Yazı Dünyamız”dan seçmiş. Nefis bir derleme.. Ama hem de kendisi gibi gazeteci, yazar Baba Oğulları nasıl unutur, Hızlan?. Çetin Altan ve Ahmet Altan.. Hızlan’ı okurken.. Türkiye’nin en önde koşan Milliyetçi­si olarak, siyasi Nazım Hikmet’ten nefret eden, hatta bu nefreti ni anlatan bir de kitap yazan, ama Nazım’ın şiirlerini ezber bilen ve sabaha kadar Aslan Amca ile (Türkeş) karşılıklı ezber okuyan Babamı hatırladım..

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye