Sabah

Kadir ve Yıldızlar!.

-

Kadir İnanır bir bayram gecesi önüne çıkan gaze tecilere “Şimdi olmaz, sonra konuşuruz” demiş.. Bu onun 40 yıllık ezber lafıdır.

Dünya tatlısı, dost canlı sı, hoş sohbet bir adam ola rak tanıdım onu.. Hemen her yaz gecesi Ortaköy’e Ertekin’e gelirdi, yıllar önce. Ben yola bakar otururdum. O bana bakar yani yola sırtı dönük. Kimseye görünsün istemezdi çünkü..

Bir gece biri taze fın dık gelmiş, ayıklayıp ayıkla yıp satıyor. Bir kese kâğıdı aldım. Nasıl keyifle yediğimi görmüş.. Üç gün sonra eve, Karadeniz’den bir çuval fın dık. Kadir göndermiş..

Bir gece Ertekin fasulye yapmış.. Çaldım kaşığı.. Üç gün sonra eve bir çuval İspir Fasulyesi.. Onu da Kadir göndertmiş. O yanı da öyle..

Bir gün, 40 yaşlarında bir kadın geldi. Elinde yeni aldı ğı bir kitap “Şuna bir imza atar mısınız” dedi.. “Şimdi olmaz, sonra” dedi, Kadir.

Kadın “Ben öğretme nim. Bu gece otobüsüm kal kıyor. Gidiyorum” dedi, kadın.. “Bir daha gelişinde” dedi Kadir. Kadın gitti. Kadir bana “Yıldızlığı­n kuralı dır” dedi.. “Yıldız ulaşılmaz olmalı..”

Tatil sabahları da Şener Şen gelirdi Ertekin’e.. Gelen geçene selam verir, el sallar adeta davet ederdi. Geleni oturtur, çay ısmarlar, soh bet ederdi hatta.. “Bizi yıldız yapan onlardır” derdi bana..

Oturdum bu “Yıldız Anlayışı” farkını yaz dım. Kadir bana küstü. Gelmez, gördüğü yerde selam vermez oldu, o gün, bugün..

Haberi okuyunca, bu eski anıyı yazmak geldi içim den. Notumu aldım ki, bu sabah bizim Günaydın ekin de (19 Haziran) okudum.

Genç sanatçı Baha “Sanatçı ulaşılmazd­ır’ fikri bana göre değil” demiş. “Sanatçı egosuna gerek yok. Bir topluluğa gir diğinde selam verir ‘Hadi hep beraber çay içelim’ der sin. Böylece seni izleyenler­e ve çocuklara örnek olursun” demiş.. Gerisini de söylemiş ama onları da yazıp Kadir’i iyice kızdırmaya­lım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye