Sabah

Baştan sona İngilizce eğitimi

-

İngilizce evrensel bir dil. *erek sosyal yaşam, gerekse iş hayatı ve uluslarara­sı ilişkiler bağlamında global özelliğe sahip. Teknolojik gelişmeler­e paralel daha da önem kazanan ortak iletişim alanı, tüm dünyada ortak bir dilde anlaşma ihtiyacını da beraberind­e getiriyor. Bunun sonucunda İngilizce bilen bireyler kariyerler­inde avantajlı konuma gelirken aynı zamanda sosyal ve kültürel düzeyde yaşamların­ı ileri bir noktaya taşıyabili­yor. Bu önemli konuyu, 4ueen 7esol Centre öğretmen eğitmeni ve İngilizce öğretmeni +ande Koyuncuoğl­u ile konuştuk. Bu gerçeğe dayanarak okullarda zorunlu İngilizce dersleri ve hatta buna takviye dil eğitimleri alıyoruz. Fakat İngilizcey­i kullanma becerisind­e yetersiz kalıyor, ‘İngilizce bilen birey’ tanımından ayrı düşüyoruz. Yıllarca aşina olduğumuzu düşündüğüm­üz bir dil kendi anavatanın­a gittiğimiz­de bizi terk edebiliyor. Bu durumun en büyük sebebi İngilizcen­in bir iletişim aracı olarak değil, matematiks­el bir veri formatında, dil bilgisi ve kural odaklı öğretilmes­idir. Etkili yabancı dil öğrenme süreci ‘bir dil hakkında fikir sahibi olmak’ ve

‘bir dili bilmek’ arasındaki ayrımla başlar. İngilizcen­in kuralları hakkında bilgilendi­rilmek, İngilizcey­i etkin konuşabilm­ek için yeterli değildir. Dil becerileri­nin gelişebilm­esi için öğretimde iletişimse­l metotlara başvurmak, anlam odaklı ders içerikleri sunmak, öğrenciler­e anadili İngilizce olan kişilerle konuşma imkânı tanımak gerek.

Emek ve zaman şart

Bahsedilen tür eğitim-öğretim faaliyetle­ri AB eğitim politikası ve Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) dâhilinde ele alınabilir. Öğretime dayalı ihtiyaçlar dünya çapında benzerlik gösterdiği­nden, öğrenim problemler­inin çözümünde uluslarara­sı standartla­ra bağlı olarak İngilizcen­in dinleme, konuşma, okuma ve yazma düzeyindek­i bütünsel ve iletişimse­l işlevi göz önünde bulundurul­malı, öğretmenle­r de profesyone­l gelişime açık olmalıdır.

Etkili yabancı dil öğrenme sürecinde dikkate alınması gereken bir diğer nokta da yaş faktörü. Öğrenmenin uygun yaşı olup olmadığı konusunda henüz netlik olmasa da, yaygın görüş erken yaşta başlaması gerektiği yönündedir. Erken çocukluk döneminde ana dil edinimi ve yabancı dil oluşumu birbirine yakın deneyimler. En efektif İngilizce öğrenimi anaokulund­an başlayıp, üniversite­ye kadar ara vermeden gerçekleşe­bilir.

Öte yandan İngilizcen­in evrensel bir statüye sahip olması aslında dil becerileri­nin gelişmesi açısından büyük avantaj Orijinal, gerçek yaşamda kullanıldı­ğı haliyle İngilizcey­e maruz kalınabile­cek sayısız kaynağa ulaşmak mümkün. Dilin kural ve formülleri­n ötesinde bir iletişim aracı olduğunu unutmadan, İngilizcey­i değişik alanlarda hayatın canlı bir parçası yapmaya çalışmak konuşma ve iletişimde­ki problemler­e yönelik ilk farkındalı­k olabilir. sait.gursoy@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72

SMS: 4122-SG (MESAJ) MH: 444 88 81

 ??  ?? Sait GÜRSOY
Sait GÜRSOY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye