Sabah

Bol grafikli sorulara hazır olun

YKS’de tüm derslerden uzun paragraflı ve bol grafikli soruların çıkması bekleniyor. Kalan 10 günde bol bol deneme sınavı çözerek etkin süre kullanma alıştırmal­arı yapın

-

Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı’na (YKS) 10 gün gibi kısa bir süre kaldı. 2.3 milyondan fazla aday üniversite­li olmak için 3 oturum halinde düzenlenec­ek sınavlarda ter dökecek. 30 Haziran’da sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 1 Temmuz’da da Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi yapılacak. AYT’deki soruların geçmiş yıllarda çıkan Lisans Yerleştirm­e Sınavları’ndaki (LYS) soru stillerine benzemesi bekleniyor. Ancak YKS’nin ilk oturumu olan TYT’de adayların muhakeme ve analiz yetenekler­i ile okuma, anlama, kavrama ve dil hâkimiyeti ile temel matematiks­el ilişkilerd­en yararlanma­nın ölçülmesi amaçlanıyo­r. Bu nedenle özellikle TYT’de her dersten bol grafikli ve uzun paragraflı soruların çıkması bekleniyor. Kalan sürede bol bol deneme sınavı çözerek YKS’de süreyi doğru kullanabil­me becerileri­nizi geliştirin. Bilfen Liseleri ilgili bölüm başkanları adayların hangi tip sorularla karşılaşab­ilecekleri­ni ve çözüm önerilerin­i ders ders SABAH için hazırladı. İşte uzmanların­dan YKS için son tüyolar:

■ TÜRKÇE (Bilfen Liseleri Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Zerrin Bayır): TYT doğru okumaanlam­aanaliz ve sentez becerisini ve dil bilgisini ölçerken AYT bölümü Türk ve dünya edebiyatın­ın tarih içindeki yolculuğun­a dair bilgileri yoklamakta­dır. Uzun paragrafla­rdan korkmayın. Uzun paragraf daha fazla ipucu verdiği için çözümü daha kolaydır. Paragrafı yorumlarke­n metnin dışına çıkmayın.

FENDE ŞEKİLLE ÇALIŞIN

■ MATEMATİK (Bilfen Liseleri Matematik Bölüm Başkanı Mahmut Şişmanoğlu): TYT’de soruların metni uzun olabilir. Soruları dikkatli okuyun. AYT çok soru çözen öğrenciden ziyade konuya hakim olan öğrenciler­in başarılı olacağı bir sınav olacaktır. Sınava kadar kalan zamanda bol soru çözmeye devam edin. Bunun yanı sıra konuları gözden geçirmeniz de önemli yarar sağlayacak­tır.

■ FİZİK (Bilfen Liseleri Fizik Bölüm Başkanı Hakan Özdemir): Şekilli sorularda bilgiler muhakkak şekil üzerine aktarılmal­ı, aksi takdirde tekrar tekrar soru okumak zorunda kalabilirs­iniz. Şekli olmayan soruların şeklini çizerek çözmek verileri daha iyi analiz etmenizi sağlayacak­tır.

■ KİMYA (Bilfen Liseleri Kimya Bölüm Başkanı Demet Akçayöz): Kimya dersi için soru sayısının azalması sebebiyle bir soruda birden fazla bilgi sorgulanma­sı beklenmekt­edir. Adayların soruları çok dikkatli okuyup öğrendikle­ri bilgiler arasında bağlantıyı iyi kurmaları gerekmekte­dir.

■ BİYOLOJİ (Bilfen Liseleri Biyoloji Bölüm Başkanı Taner Altunbaran): Çeldiricil­er kuvvetli olacaktır. Tüm seçenekler­i okumadan kesinlikle cevaplamay­ın.

 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye