Sabah

Ölçüyü kaçırmak

-

TURAN Güneş “CHP’de ileri gelenler Eir de ileri gidenler vardır” derdi. Bugünkü CHP’liler hep ‘ileri gidiyor.’

Rahmetli Turan Güneş CHP kadroların­ı “İleri gelenler” ve “İleri gidenler” diye ikiye ayırırdı... CHP’nin genel başkanının ve cumhurbaşk­anı adayının konuşmalar­ını dinlerken bugünün CHP’sini ileri gidenlerin temsil ettiğini kolayca söyleyebil­iriz.

İnönü’nün sırtındaki

1950-60 arasındaki tüm seçimleri Demokrat Parti kazanırdı. Fakat yine de CHP’nin lideri İsmet İnönü’yü eleştirirk­en, ölçülü konuşurlar­dı. Bunun nedenini bir Demokrat Parti ileri geleni şöyle açıklamışt­ı:

- İsmet İnönü’nün sırtında Kurtuluş Savaşı zaferleri var. Bizim sırtımızda ise terzi İzzet’in elbiseleri­nden başka bir şey yok.

Sonuç darbe oldu

Evet... DP sözcüleri İsmet İnönü’ye dönük söylemleri­nde ölçüyü kaçırmazla­rdı. Buna karşı CHP’liler Adnan Menderes’i ve DP iktidarını insafsızca eleştirirl­erdi. Ama bütün seçimleri de DP kazanırdı. Sonuçta hiç iktidar olamamak CHP’yi çok öfkelendir­diği için, 27 Mayıs darbesi onlara adeta nefes aldırmıştı. Akıllarda hep İsmet İnönü’nün Demokrat Partililer­e hitaben söylediği “Sizi ben bile kurtaramam” sözü vardı.

Bir darbe daha

1965’ten sonra Süleyman Demirel Başbakan olduğunda 1950-60 arasındaki olaylardan ders aldığı için CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’yü çok hoş tuttu. Arada bir İnönü’yü ziyaret edip ona devlet işleri hakkında bilgi verirdi. Ama CHP’nin ileri gidenleri Demirel’e de “Morrison Süleyman” ya da “Kanunsuz Süleyman” gibi damgalar vururlardı. Sonunda Demirel de 12 Mart 1971 darbesi ile devrilmişt­i.

Ders almak

Yaşanan yılları değerlendi­rirken bunlardan ders almak herhalde aklın gereğidir. Hizmete dönük siyasi rekabeti ölçüsü kaçmış söylemlere boğdunuz zaman, bundan pek sonuç alınmıyor. Ama toplum belleğinde öyle yaralar açılıyor ki, hizmetler görmezden gelinirken, hiç hizmet yapmamış ağzı bozuk siyasetçil­er kendilerin­i yıldız sanıyorlar.

Vizyon ve misyon

Artık hepimizin öğrenmiş olmamız gereken temel doğrular var... Siyasette vizyon ve misyon sahibi olmak çok önemlidir. Kim ne derse desin Atatürk ve Turgut Özal bu nedenle toplumun belleğinde çok farklı yerdeler. Aynı şekilde Tayyip Erdoğan’ın sırtında da yaptığı büyük hizmetler ve geleceğe dönük o büyük vizyon var.

İktidarlar gelir geçer ama hizmetler unutulmaz. Bugün bazı cumhurbaşk­anı adaylarını­n istikbal olarak gördükleri şeyler, Erdoğan için mazidir. Konuşurlar­ken bu gerçeği hep akıllarınd­a tutmalıdır­lar.

PEDUlDV#VDEDK FRP tU IDFeERRN FRP PeKPetEDUl­DV VDEDK

 ??  ?? 0HKPHW BAR/A6
0HKPHW BAR/A6
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye