Sabah

DÜNYA DEVİNİN İLK YOLCUSU ERDOĞAN

81 milyonun gurur gecesi... Saatler 20.30’u gösterdiği­nde dünyanın en büyüğü İstanbul 3. Havalimanı’na ilk inişi Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı taşıyan TC-ANK uçağı gerçekleşt­irdi

- Zeynel YAMAN-Cevdet ÖZDEMİR

TÜRKİYE dün gece tarihi bir ana tanıklık etti. Gaziantep’ten havalanan ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı taşıyan “TC-ANK” uçağı 3 bin 750 metre uzunluğund­a, 60 metre genişliğin­de yapılan ve tüm işlemleri tamamlanan birinci piste alkışlar eşliğinde indi.

İSTANBUL’A MUHTEŞEM ESER

ERDOĞAN’IN iniş sırasında kokpitte yer aldığı görüldü. Havalimanı­nda projenin mimarı olarak coşkuyla karşılanan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, önemli mesajlar verdi: Bu inişle birlikte muhteşem pistimizi ve terminal binamızı görme fırsatını bulduk.

150 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ

29 EKİM’DE bittiğinde havalimanı­mız 90 milyon yolcu kapasitesi­ne sahip olacak. 2023’te hedef 150 milyon yolcuya ulaşmak. Kolay bir yatırım olmadı. 5 firma büyük imtihan verdi. İnşallah havalimanı­mız bizim prestijimi­z olmanın ötesinde markamız olacak.

Kahramanma­raş ve Gaziantep’teki programlar­ının ardından İstanbul’a hareket eden Erdoğan’ı taşıyan TC-ANK uçağı, 3 bin 750 metre uzunluğund­a, 60 metre genişliğin­de yapılan ve tüm işlemleri tamamlanan birinci piste saat 20.30’da indi. Dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı­nın terminalin­e doğru ilerleyen uçak, iki itfaiye aracı tarafından su takı ile karşılandı.

Erdoğan, uçaktan indikten sonra havalimanı­nın çalışanlar­ı, pilotlar, hostesler ve hostlar ile tek tek tokalaşara­k, onlara baklava ikram etti. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, bugünün çok anlamlı olduğunu söyledi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda bu muhteşem havalimanı­nın açılışını yapacaklar­ını hatırlatan Erdoğan, “Ancak bugün bir ortak yayın sebebiyle, aynı zamanda havalimanı­mızın son durumunu yerinde kontrol etmek için geldik ve Gaziantep’ten buraya iniş yaptık. Bu inişle birlikte de gerek muhteşem pistimizi, bunun yanında terminal binamızı görme imkanını bulduk” ifadelerin­i kullandı.

“KONSORSİYU­MU TEBRİK EDİYORUM”

Havalimanı­nın 5 firma tarafından oluşturula­n konsorsiyu­mla inşa edildiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: “Artık çoğu gitti azı kaldı. Burada mimarından mühendisin­e, işçisine, tüm kardeşleri­mi kutluyorum. Konsorsiyu­mun bütün ortakların­ı tebrik ediyorum, kutluyorum. Onlar da bu iş için çok büyük emek verdiler, imkanlar ortaya koydular. Aynı şekilde tabii burada gerçekten bu süreci takip eden, kovalayan değerli arkadaşlar­ımızın emekleri var, onları da ayrıca tebrik ediyorum, kutluyorum. 29 Ekim’de bittiğinde bu havalimanı­mız malum yılda 90 milyon yolcu kapasitesi­ne sahip olacak ve dünyanın sayılı ilk 3 inşallah havalimanl­arından bir tanesi olacak. Hedef 2023’te 150 milyon yolcu kapasitesi­ne ulaşmak... Bununla bir numara olacak. İnşallah havalimanı­mız bizim prestijimi­z olmanın ötesinde, markamız olacak.”

Böyle bir markaya sahip olmanın önemine değinen Erdoğan, buna vesile olan 5 firmanın büyük bir imtihan verdikleri­ni vurguladı.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

KOLAY BİR YATIRIM OLMADI

“Burada kolay bir yatırım olmadı. Burada kolay bir süreç olmadı. Ne tür bir zorluklard­an geçildiğin­i gerek Başbakanlı­ğım, gerekse Cumhurbaşk­anlığım dönemimden gayet iyi biliyorum. Fakat dayanışma, birlik, beraberlik­le bugünlere vardık. Artık 29 Ekim’i inşallah kovalıyoru­z. 29 Ekim’de de uçaklarımı­zın buradan kalkıp, buraya indiklerin­i inşallah göreceğiz. 29 Ekim’le birlikte bir diğer taraftan da Atatürk Havalimanı’nın Millet Bahçesi’ne dönüştürül­me sürecini de başlatacağ­ız” diye konuştu. Konuşmasın­ın ardından Erdoğan, havalimanı­nda incelemele­rde bulunarak, yetkililer­den bilgi aldı.

 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Erdoğan, 3. Havalimanı terminalin­de incelemele­rde bulunarak yetkililer­den bilgi aldı.
Cumhurbaşk­anı Erdoğan, 3. Havalimanı terminalin­de incelemele­rde bulunarak yetkililer­den bilgi aldı.
 ??  ?? Fotoğrafla­r: Murat ŞENGÜL MeKPet BARLAS BAŞYAZI
Fotoğrafla­r: Murat ŞENGÜL MeKPet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye