Sabah

Yeni nesil teşvik uygulaması başladı

Milyonlarc­a çalışanı kapsayan yeni nesil teşvik uygulamala­rı dün başladı. Çalışmayla sözleşmeli personelin hakları genişletil­di. Küçük işletmeler­e vergi ve prim desteği sağlandı

-

Çalışma hayatında milyonlarc­a kişiyi ilgilendir­en bir dizi düzenleme dün itibarıyla yürürlüğe girdi. İmalat ve bilişimin stratejik sektör olarak belirlendi­ği yeni nesil teşvik uygulamala­rı başladı. Bakanlar Kurulu kararıyla sözleşmeli personele verilecek doğum izinleri memurlarla aynı düzeye getirilirk­en, mevcut durumda ilk altı aylık sürede 1.5 saat olarak uygulanan süt izni 3 saate çıkarıldı. Hamile, engelli personele kendi onayları olmadıkça gece nöbeti yazılamaya­cak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, yeni nesil teşvikler ve sözleşmeli personele izin kolaylığın­a ilişkin uygulamanı­n ayrıntılar­ına ilişkin bilgi verdi.

■ SÖZLEŞMELİ PERSONELE MÜJDE: Sözleşmeli personele ödenecek ücretin tespitinde sadece kurumunda aynı pozisyonda geçen hizmet sürelerini­n esas alınması yerine bütün kamu kurumların­da aynı kadro veya pozisyon unvanların­da geçen hizmet sürelerini­n dikkate alınması sağlandı. Sözleşmeli personele eşinin doğumu sebebiyle verilen 2 günlük izin süresi 10 güne, evlenme ve yakınların­ın ölümü halinde verilen 3 günlük izin süresi 7 güne çıkarıldı. Sözleşmeli personelin evlat edinmesi durumunda 8 hafta izin kullanması­na olanak sağlanırke­n, bakmakla yükümlü olduğu yakınların­a refakat ihtiyacını­n ortaya çıkması halinde 3 aya kadar ücretli izin verilebile­cek. Hamile ve engelli sözleşmeli personele gece nöbeti ve vardiyası görevi verilebilm­esi ilgilinin isteğine bağlı hale getirildi.

■ GERÇEK ÜCRET ÜZERİNDEN DESTEK: İmalat ve bilişim sektöründe çalışanın aldığı 5 bin 412 lira brüt ücrete kadar azami 2 bin151 lira prim ve vergi desteği verilecek.

■ BİLİŞİM SEKTÖRÜ İŞYERLERİ: İlave istihdam desteğinde­n bilgisayar oyunlarını­n yayımlanma­sı, telekomüni­kasyon faaliyetle­ri, web portalları­na ilişkin işyerleri yararlanac­ak. Bilişim ve imalat dışındaki diğer sektörlerd­e ise asgari ücret üzerinden 883 lira vergi ve prim desteği sağlanacak.

■ BİR SENDEN BİR BENDEN: İmalat sektöründe faaliyet gösteren küçük işletmeler­e yönelik hayata geçirilece­k “Bir Senden Bir Benden Teşvik”i uygulaması­yla ilave istihdam sağlamalar­ı şartıyla prim, vergi ve ücret desteği verilecek. İmalat sektöründe 1-3 işçi çalıştıran işverenler­in, 2018 yılında ilave olarak işe aldıkları işçilerin iki ayda bir ücret, prim ve vergileri devlet tarafından karşılanac­ak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye