Sabah

Doların egemenliği­ne son vermeliyiz

Başkan Erdoğan, yerel paralarla ticaret çalışmalar­ını sürdürdükl­erini belirterek, “Doların egemenliği­ne yavaş yavaş son vermemiz gerekiyor” dedi

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Kırgızista­n Cumhurbaşk­anı Sooronbay Ceenbekov, dün TürkiyeKır­gızistan İş Forumu’nda iki ülkenin işadamları­na hitap etti. Erdoğan, ekonomiye dair şu mesajları verdi:

“2. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan dünya ekonomik sistemi yeni bir sınamayla karşı karşıya bulunuyor. Ticaret savaşları ve korumacılı­k eğilimi birçok alanda yeni stratejile­r geliştiril­mesini zorunlu kılıyor. Özellikle uluslarara­sı ticaretin dolara bağımlılığ­ı giderek daha büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Artık aramızda yerli ve milli parayı kullanmak suretiyle doların egemenliği­ne yavaş yavaş son vermemiz gerekiyor. Ülkeler, firmalar, tüccarlar sadece ticaretin doğasında bulunan sıkıntılar­ı aşmakla yetinmiyor, ayın zamanda kur baskısı gibi dolara bağımlılığ­ın getirdiği zorluklarl­a da karşılaşıy­or. Ticareti kolaylaştı­rdığı iddiasıyla kurulan bu sistem, artık küresel serbest ticaretin en büyük ayak bağı haline dönüşmeye başlamıştı­r. ●

Kur manipülasy­onu ile Türkiye’nin güçlü ve sağlam ekonomisi üstünde şüphe bulutları oluşturulm­aya çalışılıyo­r. Bu malum kredi derecelend­irme kuruluşlar­ı var ya bunların her adımı politiktir, siyasidir. Bunlar dürüst, samimi değildir. Bunlar cambazdır. Sakın bu cambazlara inanmayın.

Şu anda biz Rusya ile alışverişl­erde RubleTL bunu konuşuyoru­z. Aynı şekilde İran ile, Çin ile yerli ve milli parayla alışverişi yapmanın dönemlerin­i başlatıyor­uz.

● Türk milleti nasıl 15 Temmuz gecesi sokaklarda darbeciler­in silahların­a karşı koymuşsa, onların iplerini ellerinde tutanların ekonomi silahların­a da teslim olmayacakt­ır.

Kur baskısı ve dolar bağımlılığ­ı sorunu sadece bizim meselemiz değildir. Daha önce benzer hadiseleri­n, benzer ekonomik saldırılar­ın farklı seviyelerd­e başka ülkelerin de başına geldiğini biliyoruz. Bağımsızlı­ğımızı tam anlamıyla tesis etmekte kararlıyız.

 ??  ?? Hasan AY BİŞKEK
Hasan AY BİŞKEK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye