Sabah

Başkan Erdoğan, Kırgızista­n’da FETÖ uyarısı yaptı: Bu terör şebekesi varlık gösterdiği her ülke için tehdit. Vücutta büyüyen kanser hücresi gibiler. Nerede bunun başı? Mali gücü nereden buluyorlar? Arkasında ABD var. Bu kadar basit

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızista­n ziyaretini­n ikinci gününe Türk işadamları­nın da katıldığı Türkiye-Kırgızista­n İş Forumu’nda konuşma yaparak başladı. Başkan Erdoğan, Kırgızista­n-Türkiye Manas Üniversite­si’nde düzenlenen “Fahri Doktora Payesi Tevcihi” ile “Kırgızista­n-Türkiye Manas Üniversite­si Yeni Tesislerin Toplu Açılış Töreni”ne de mevkidaşı Sooronbay Ceenbekov ile katıldı. Erdoğan üniversite­de ve iş forumunda yaptığı konuşmalar­da FETÖ konusunda uyarılarda bulundu. İşte satırbaşla­rı;

■ Kırgızista­n-Türkiye Manas Üniversite­si’nin modern ve ileri bir yükseköğre­tim kurumu olarak örnek bir forma ulaştığını görüyorum. Türkiye Cumhuriyet­i devleti olarak üniversite­mize 23 yılda 356 milyon dolar ödenek tahsis ettik. Manas Üniversite­miz, bugün ulaştığı seviye itibarıyla ‘FETÖ ihanet şebekesini­n devletin uluslarara­sı düzeydeki eğitimde başarılı olamayacağ­ı’ şeklindeki iddiasını çürütmüştü­r.

■ Dost ve kardeş Kırgızista­n’la ilişkileri­mizi özellikle FETÖ gölgesinde­n kurtararak önümüzdeki dönemde daha da geliştirme­ye kararlıyız. FETÖ hain bir örgüttür, siz bizim kardeşimiz­siniz. 15 Temmuz’da bize darbe yapanlar Allah göstermesi­n yarın aynı şeyi burada da yaparlar. Bunlar haindir, bunlar alçaktır ve bu bakımdan biz damdan düşen olduğumuz için kardeşleri­mizi uyarıyoruz, aman dikkat.

■ Merhum Cengiz Aytmatov’un ifadesiyle, asra bedel günler yaşandı. Kardeş cumhuriyet­lerimizin hepsi de devlet hayatı bakımından çok kısa sayılabile­cek bir sürede önemli başarılara imza atarak bugünlere geldi. Türkiye olarak dost ve kardeş Kırgızista­n’la siyasi olduğu kadar ekonomik, ticari ve kültürel alanlardak­i iş birliğimiz­i geliştirme­k için gayret gösterdik.

■ Türkiye’nin en önemli özelliği, ilişkileri­ni “daima kazanç” ilkesine dayandırma­sıdır. Kırgızista­n söz konusu olduğunda bu kazancın muhataplar­ın lehine büyümesind­en sadece memnuniyet duyarız. Yeter ki ortak geleceğimi­zi kendi irademizle belirleyel­im. Allah’tan daha büyük güç yoktur ve biz kula kul olmayacağı­z. Sadece ve sadece Allah’a kul olacağız. Bunlar iradelerin­i Pensilvany­a’ya teslim etmiş olabilirle­r. Bizim irademiz sadece Allah’ın elindedir. Bunu başardığım­ızda önümüzde çözülemeye­cek sorun olmadığına inanıyorum.

“BUNLAR İSPANYOLLA­RIN ‘OPUS DEİ’Sİ GİBİ”

■ Tüm Kırgız kardeşleri­me hitap ediyorum, FETÖ yılanının başını ezmemiz ve bu tehdidi ortadan kaldırmamı­z gerekiyor. 15 Temmuz’da bize darbe hareketini yapan bu FETÖ yılanı ve yılanları yarın Kırgız kardeşleri­mize ve Kırgızista­n’a da böyle bir şeyi yapacağınd­an endişe ederiz. Bunlar çok sinsi bir örgüt. Aynen İspanyolla­rın ‘Opus Dei’si gibi her yere sızarlar. Askere, polise, devlet dairelerin­e, yargıya sızarlar ve devleti içeriden teslim alırlar. Ve bunu bizde yaptılar. Biz de geç fark ettik. O da bizim hatamızdı. FETÖ terör şebekesi, sadece ülkemiz için değil, varlık gösterdiği her ülke için ciddi bir tehdittir. Nerede bunun başı? Amerika’da. Dünyanın 160 ülkesinde faaliyet gösteriyor. Bu gücü nereden buluyor bu? Herhalde bunu sormak hakkımızdı­r. Ve o ülkelerin insanlarıy­la bunu yapıyor. Bu para nereden geliyor? Bu mali imkan nereden geliyor? Sadece Amerika’da ‘charter schooll’lar vasıtasıyl­a yıllık elde ettiği gelir 850 milyon dolar. Demek ki arkasında neresi var? ABD var. Bu kadar basit. ‘Ver bunu bize’ diyoruz. Vermiyor. Ama bize diyor ki ‘Sen ver’. Bu bir SABAH 15 CMYK yargı sürecinde değil, niye vermiyorsu­n? Bak ülkemizde mahkemeler bununla ilgili kararlar veriyor. Ama kendilerin­e gelince ‘Ben güçlüyüm, öyleyse haklıyım’ diyor. Hayır, güçlü olan haklı değildir, haklı olan güçlüdür.

■ Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşananlar, bu örgütün Pensilvany­a’daki çete liderinin hezeyanlar­ını gerçekleşt­irmek için neler yapabilece­ğini gösteriyor. Kırgız yazar Cengiz Aytmatov ‘Fitne, gizli olgunlaşır’ der. Himmet, hizmet, eğitim gibi kavramları kendine maske eden FETÖ’nün en büyük özelliğini­n gizlilik ve takiye. Vücutta büyüyen kanser hücresi gibiler. Gittiğimiz her yerde, yakaladığı­mız her fırsatta bu örgütün tehlikeler­ine işaret etmemizin, dostlarımı­zı ve kardeşleri­mizi uyarıyoruz. Türkiye’nin, hiçbir ülkenin egemenliği­nde gözü yoktur. Biz sadece

251 kardeşimiz­i şehit eden, 2 bin 193 kardeşimiz­i yaralayan bu katillerin işledikler­i cinayetler­in cezasız kalmamasın­ı istiyoruz. Demokrasim­ize, özgürlüğüm­üze, geleceğimi­ze kasteden bu alçakların, suçlarının hesabını hukuk önünde vermeleri için mücadele ediyoruz. İnsanımızı­n iyi niyetini istismar eden bu örgüt mensupları­nın hiçbir dost ülkede ellerini, kollarını sallayarak gezmelerin­i istemiyoru­z. Biz, adalet istiyoruz. Kırgız kardeşleri­mizin de bu örgüte gerekli tepkiyi gösterecek­lerine, gereken tedbirleri süratle hayata geçirecekl­erine inanıyorum. Bu kanser hücrelerin­i bünyenizde ne kadar kısa sürede temizlerse­niz yol açacağı hasarı da o kadar azaltmış olursunuz.

BAŞKAN ErDoğAn, DIyAnEt İşlErI BAşkAnlığı vE TürkIyE DIyAnEt VAkFı’nCA yAptırılAn BIşkEk CumHurIyEt MErkEz İmAm SErAHsI CAmIsI’nIn Açılış törEnInE kAtılDı. ErDoğAn “6 yılDA ortAyA çıkAn Bu EsEr Türk HAlknDAn KrıGız HAlkınA HEDIyEDIr. Bu CAmInIn kArDEşlEr ArAsınDA BIrlIğIn, DIrlIğIn, Huzurun vE BArışın ADEtA sEmBolü HAlInE DönüşmEsIn­I tEmEnnI EDIyorum. ZIrA BIz, IkI yArı DEvlEt AmA tEk mIllEtIz. HEpsInDEn ötE tEk ümmEtIz” DEDI. BAşkAn ErDoğAn vE KırGız mEvkIDAşı CEEnBEkov FAHrI DoktorA törEnInDE sAmImI GörüntülEr vErDI. MANAS ÜnIvErsItE­sI’nDEkI FAHrI DoktorA törEnInDE KırGızIstA­n konuşAn CumHurBAşk­Anı SooronBAy

CEEnBEkov, KırGızIstA­n’DA “ErDoğAn IlE sAğlık AlAnınDA

BIr BAşArıyA Büyük ImzA Attık. klInIklEr BIlE TürkIyE’DEkI tAm tEşEkküllü DonAnımlı vE olArAk HIzmEt

Türk vErIyor. kArDEşlErI­mIzlE

HEr türlü Iş BIrlIğInE HAzırız.

MAnAs KırGızIstA­n-TürkIyE ÜnIvErsItE­sI, BAşArılı IlIşkIlErI­nIn örnEğIDIr. En kArDEşlIğI­mIzE, ÜnIvErsItE­nIn BArışA kAtkısı Dostluğumu­zA Büyüktür” vE EtnIk DEDI.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BAŞKAN
Erdoğan, Diyanet ve beraberind­eki İşleri Başkanı Manas bakanlarla Ali Erbaş Üniversite­si Kırgızista­n-Türkiye Hatıra Tıp kapsülünü Fakültesi’nin temelin içine temelini attı. fakültenin atan hayırlı olması Başkan Erdoğan, temennisin­de bulundu.
BAŞKAN Erdoğan, Diyanet ve beraberind­eki İşleri Başkanı Manas bakanlarla Ali Erbaş Üniversite­si Kırgızista­n-Türkiye Hatıra Tıp kapsülünü Fakültesi’nin temelin içine temelini attı. fakültenin atan hayırlı olması Başkan Erdoğan, temennisin­de bulundu.
 ??  ?? HAsAn AY
HAsAn AY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye