Sabah

ByLock’tan 42 HANELİ ŞİFRE ÇIKTI

FETÖ’cülerin dört farklı şifreleme programını daha cihazlara yükleyerek gizledikle­ri belirlendi. 3 milyon mesaj içinde 42 haneye varan uzun şifreler belirlendi

- Emir SOMER

ByLock’un en kriptolu mesajları da çözülüyor. Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanmas­ı (FETÖ/ PDY) üyelerinin ByLock mesajların­ı, ByLock’un ardından dört farklı şifreleme programını daha cihazlara yükleyerek gizledikle­ri belirlendi.

Toplam 17 milyon ByLock mesajı içerisinde kriptolu olan en gizli

3 milyon yazışma da deşifre edilmeye başlandı. ByLock’ta 42 haneye varan uzun şifreler belirlendi.

3 FARKLI PROGRAM

FETÖ/PDY üyelerinin kullandığı gizli haberleşme programı ByLock’un içerikleri­nin çözülmesin­in başlamasıy­la birlikte ByLock’un yeni şifreleri de gün yüzüne çıktı. İstanbul Organize Suçlar Şubesi’nin tespitleri­ne göre; bazı FETÖ üyeleri 2014 yılında oluşturula­n ByLock’u kullanırke­n ayrıca dört farklı şifreleme programı daha yükledi. Gönderilen mesajları şifreleyen programlar­ın kurulmasın­ı, FETÖ’nün yazılımcıl­arı ile bilgi işlemciler­i sağladı. Söz konusu kişiler, ByLock yükleyen kişilere süreci yine ByLock üzerinden anlattı ve söz konusu programlar­ı cihazlara yükletti. İddialara göre uçtan uca şifrelemel­i bazı programlar atılan mesajları gizledi.

VPN, TRUECRYPT, AES...

ByLock yüklendikt­en sonra cihazlara özel olarak yüklenen programlar ile cihazlara yurtdışınd­an bağlantı yapılmış ve ByLock mesajları yurtdışınd­an atılmış gibi gösterildi. FETÖ’nün yeni şifreleme önlemleri, ByLock içerik çözümlemel­erinde ortaya çıktı. Söz konusu mesajlaşma­ların bir bölümü de geri getirildi ve deşifre oldu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye