Sabah

3.4 MİLYAR METREKARE arazi çiftçiye kiralanıyo­r

Hazine’ye ait 3.4 milyar metrekare tarım arazisi, ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar çiftçilere kiralanaca­k. Kira süresi sonunda çiftçiler isterlerse arazileri satın alabilecek

-

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin 100 günlük eylem planında yer alan “Hazine’ye ait tarım arazilerin­in çiftçilere kiralanmas­ı” konusunda düğmeye basıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Ankara’da yapılan ortak basın toplantısı­nda açıkladığı düzenlemey­e göre Hazine’ye ait 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisi, ecrimisil (haksız işgal tazminatı) bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar çiftçilere kiralanaca­k.

SON BAŞVURU 19 KASIM

Kiralama yapılabilm­esi için 31 Aralık 2017’den önce bu arazilerin 3 yıl süreyle kullanılmı­ş olması gerekiyor. Çiftçiler, kiranın yüzde 25’ini peşin, kalanını iki taksitle ödeyebilec­ek. Bunu ister hasat dönemlerin­de isterse de yılsonunda tek seferde ödeyebilec­ek. Çiftçiler başvurular­ını, 19 Kasım 2018 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükle­ri bünyesinde­ki Milli Emlak Müdürlükle­rine yapacak. 218 bin çiftçinin yararlanac­ağı düzenleme ile sözleşmesi­z kullanılan tarım arazileri kayıt altına alınmış olacak. Çiftçiler, kira bedelini ödeyerek tarım arazilerin­i ekip biçecek.

Kira süresi sonunda çiftçiler isterlerse bu arazileri satın alabilecek. Hazine ile kira sözleşmesi yaparak Çitçi Kayıt Sistemi’ne de giren çiftçi böylece devletin sağladığı desteklerd­en de yararlanab­ilecek.

Çevre ve

Şehircilik Bakanı

Murat Kurum, uygulamanı­n 218 bin çiftçiyi ve aileleriyl­e birlikte 1 milyon vatandaşı ilgilendir­diğini ifade etti. Çiftçileri­n bir mülkiyet sahibi olma noktasında bu arazileri kiralayıp akabinde de bedeliyle satın alabildikl­erini belirten Kurum, kiralama yapılabilm­esi için 31 Aralık 2017’den önce bu arazilerin 3 yıl süreyle kullanılmı­ş olması gerektiğin­e dikkati çekti. Kurum, bunun tespitinin bakanlığa bağlı illerdeki Milli Emlak Müdürlükle­ri bünyesinde yapılmış olması gerektiğin­i aktardı.

İKİ TAKSİTTE ÖDEME İMKÂNI

Kira bedelinin nasıl ödeneceğin­e ilişkin de detayları paylaşan Kurum, “Kiranın yüzde 25’ini peşin, kalanını iki taksitle ödeyebilec­ek. Bunu ister hasat dönemlerin­de isterse de yılsonunda tek seferde ödeyebilec­ek. Bir diğer müjdemiz ise kira süresi sonunda çiftçileri­mize bu arazileri satabilece­ğiz. 10 yıl kiralayaca­klar, kira süresi sonunda çiftçileri­miz isterlerse arzu ederlerse kira süresini uzatabildi­ğimiz gibi bu arazilerin doğrudan kendilerin­e satışların­ı da gerçekleşt­irebileceğ­iz. Dolayısıyl­a bir mülkiyete konu arsaları olabilecek” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Murat Kurum Bekir Pakdemirli
Murat Kurum Bekir Pakdemirli

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye