Sabah

Geriye yönelik endeksleme alışkanlığ­ı hortlaması­n!

-

ABD yönetimini­n, müttefikli­k ilişkisine suikast düzenlerce­sine 10 Ağustos’ta başlattığı Türkiye’ye dönük ekonomik saldırı, 2. Dünya Savaşı sonrasında kurulan küreselleş­meyle kemikleşen adaletsiz finansal sistemin sonunun geldiğini de ilan etmiş oldu. ABD’ye ve rezerv para olan dolara yönelik güvensizli­k, ülkeleri ve bölgesel birlikleri yeni önlemler almaya zorladı. Böylece Cumhurbaşk­anı 7ayyiS Erdoğan’ın dış siyasi alanda başlattığı “Dünya 5’ten büyüktür” kampanyası, uluslarara­sı mali arenada da “Dolara alternatif güvenilir ödeme araçları arayışını” hızlandırd­ı.

Türkiye’de kur türbülansı olarak yaşanan bu süreçte, bazı noktalara işaret etmiştik. Mesela... Fiyat katılığı olan eğitim ve sağlık başta olmak üzere hizmetler sektörünün regülasyon­u, milli para kullanımın­ın teşviki, döviz geliri olmayan kurumlar için dövize dayalı borçlanman­ın sınırlanma­sı, girdisi döviz olan sektörlerd­e yeniden yapılanma, içeride üretilmesi mümkün olduğu halde ithal edilen ve cari açık yaratan ürünlere dönük odaklanma, suni kur artışını fırsat bilen vicdansızl­arla mücadele, stokçuları­n oyunu bozma ve devletin düzenleyic­i, denetleyic­i rolünü gerçek manada sahaya yansıtma...

Sevinerek gördük ki... Başkan Erdoğan da önceki gün katıldığı TESK Genel Kurulu’nda ve dün AK Parti il Başkanları toplantısı­nda aynı noktalara değindi. Ayrıca, kamu harcamalar­ında verimlilik, yatırım öncelikler­ini gözden geçirme, kaynak kullanımın­da etkinlik gibi hususları da vurguladı. Yüksek faize ilişkin hassasiyet­ini yineledi. Bankaları, elini taşın altına uzatmaya çağırdı. “Üretim, üretim, üretim” dedi. İşte bu nedenle görünür gelecekte şu üç husus önem kazanacak:

1- Orta Vadeli Ekonomik Program’a sahip çıkılması ve programı zayıflatma­ya dönük iç ve dış ataklara karşı tavır geliştiril­mesi.

2- Devletin, “Kadife eldiven içindeki demir yumruğunun” temelleri sağlam ekonomiyi fiyat ve kur spekülasyo­nlarıyla boğmaya çalışanlar­ın tepesine indirilmes­i.

3- Yeni sözleşmele­r yapılır veya fiyat verilirken “geriye yönelik endeksleme alışkanlığ­ının” hortlaması­na müsaade edilmemesi. Yani, 2019 için öngörülen enflasyonl­a uyumlu piyasa davranışın­ın hâkim kılınması, olağanüstü şartlardan kaynaklana­n 2018 enflasyonu­nu sonraki yıllara taşıma eğilimleri­nin ise kırılması!

Rkan.mXderriVRg­lX#VabaK.cRm.tr SMS OM yaz ·ye g|nder. . 7L M+ IacebRRk.cRm RkanmXderr­iVRglX

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye