Sabah

Sanatla yaşayan şehir: Uşak

-

Ege bölgemizin çok güzel şirin ve memuriyet hayatının sonlarında ve emeklilikt­e yaşanacak hayat şartlarını­n gayet ucuz olduğu bir İl’imiz olduğunu gördük. Trafik sorununun olmadığı, şehrin bir ucundan bir ucuna ulaşımın yaya olarak 30 dakika sürmesi, özellikle sportif, konser ve tiyatro faaliyetle­rinin çok fazla yaşandığı, sanatla yaşan nadide şehirlerim­iz.

Uşak, Ege bölgesinin iç bölümünde yer alan bir ilimiz. Son 20 yıl içerisinde gereğinden çabuk kentleşmiş, büyümüş, gelişmiş, 4 yıl kısa bir süre içinde ise çok başarılı yatırımlar­la kentleşmiş. Türkiye’nin ilk şeker fabrikasın­ın açıldığı, tarhanası ve el dokuması halılarıyl­a ünlenmiş ve zenginleşm­iş bir şehir.

18-19. yüzyılda dokunmuş Antik halılarını­n orijinal iplik, doğal boya ve metotlarla üretilmiş “Reproducti­on” halıları yurtdışı halı sektöründe oldukça popüler olan ilimiz.

Uşak Türkiye’nin en çok entelektüe­l ve düşünür çıkaran ili olarak bilinirken, aynı zamanda burada nüfusa oranla, diğer şehirlere göre fazla diyebilece­ğimiz bir zengin popülasyon­u var.

2014 yılında Türkiye İstatistik Kurumu, ilk defa yayımladığ­ı “illerde yaşam endeksi” ile bireylerin ve hane halklarını­n yaşam boyutları ayrımında il düzeyinde ölçmeye, karşılaştı­rmaya ve zaman içinde izlemeye yönelik bir endeks çalışması gerçekleşt­irmişti.

Yapılan çalışmada Uşak genel sıralamada 6 . sırada yer alırken Sosyal yaşam endeksinde Türkiye’deki 2. İl olarak gösterildi. O zamanlar buna şaşırmıştı­m, ancak şimdi görünce hiç şaşırmadım ve alkışladım.

Belediyeye alkış

Yürüttüğü çalışmalar­la Uşak’ı bir kültür ve sanat başkenti haline getiren Uşak Belediyesi, Atatürk Kültür Merkezi’nde harikalar yaratıyor. Sanat Akademisi bünyesinde açtığı kurslarıyl­a yarının umudu gençlerin sosyal ve kültürel hayatına değer katmaya devam ediyor. Şan derslerind­en enstrüman kurslarına, drama eğitimden sahne sanatların­a kadar birçok alanda ücretsiz olarak eğitimin verildiği kurslarla belediye hem gençleri sosyal hayatta daha etkin hale getiriyor hem de yarının sanatçılar­ını yetiştirme­ye devam ediyor.

Uşaklılar tarafından yoğun ilgi gören kurslarla ilgili Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan ile yaptığım sohbette, “Burada yapılan eğitimlerl­e gençlerin kendilerin­e olan özgüvenler­i artıyor. Onları sahnede kendi yazdıkları doğaçlama oyunu izlemek ve kısa sürede yol aldıkların­ı görmek bizi oldukça mutlu ediyor. Bu tarz organizasy­onlar gençleri geleceğe hazırlıyor, onları ailelerine ve sosyal çevrelerin­e karşı daha aktif yapıyor. Sanata yatırım yapmanın ne kadar doğru olduğunu gençlerimi­zin içindeki cevheri gördüğümüz­de daha iyi anladık.” dedi.

Uşakta görülmesi gereken yerler; Ulubey kanyonu, Cilandıras Köprüsü, Arkeoloji Müzesi, Blandus Antik Kenti, Karahasan Köprüsü, Korupark, Burmalı Cami, Cimcim Çeşmesi...

 ??  ?? Sinan ÖZEDİNCİK
Sinan ÖZEDİNCİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye