Sabah

Geri dönüşümün merkeziyiz

Uşak’ın bir geri dönüşüm merkezi olduğunu belirten UTSO Meclis Başkanı Karaman, “Tekstil atıkları, sentetikpl­astik ve hurda lastiği ilimizde dönüştürüy­or, ekonomiye geri kazandırıy­oruz” dedi Vali Demir, 15 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen Uşak Ark

- Betul.alakent@sabah.com.tr betul.alakent@sabah.com.tr (GLTöR: %HWO ALAKENT TASARıM: Nuran EKİNCİ

dünyaca ünlü Karun Hazineleri’nin modern bir ortamda sergilenme­si amacıyla başlatılan yeni müze binası ziyaretçil­erine kapılarını açtı. 15 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen Uşak Arkeoloji Müzesi’nde milattan önce 595-547 yıllarında yaşayan Lidya Kralı Kroisos’a (Karun) ait olan ve aralarında daha önce iki kez çalınarak yurtdışına kaçırılan Kanatlı Denizatı Broşu’nun da yer aldığı 432 parça paha biçilemez eser yer alıyor.

SABAH Gazetesi’nin düzenlediğ­i İl Buluşmalar­ı etkinliği kapsamında görüşlerin­e başvurduğu­muz Uşak Valisi Salim Demir, müzede 2 bin 500’e yakın tarihi eserin yer aldığını belirterek, iki katlı müzenin 14 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olduğunu kaydetti.

Müzede Karun Hazineleri’nin en değerli parçası olarak bilinen ve

Türkiye’nin önde gelen geri dönüşüm merkezleri­nden biri olan Uşak, yıllık 1 milyon ton tekstil atığını ekonomiye kazandırıy­or. “Biz tarlasız pamuk, koyunsuz yün üretiyoruz” diyen Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Meclis Başkanı İsmail Karaman, “2017’de tüm Türkiye’de 650 bin ton pamuk üretimi var. Türkiye’nin kullandığı pamuk ise 1 milyon 650 bin ton, 1 milyon ton ipliği biz üretiyoruz” dedi. Türkiye’de dönüştürül­en tekstil atıklarını­n yüzde 75’inin Uşak’tan ekonomiye kazandırıl­dığını anlatan Karaman, sadece tekstil teleflerin­in değil, pet şişe ve araba lastikleri­nin de geri dönüşüme kazandırıl­dığını aktardı.

Karaman, “Sentetik-plastik atıkta yıllık 60 bin ton, hurda lastiğin ise yıllık 7 bin tonunu Uşak’ta dönüştürüy­oruz” ifadelerin­i kullandı. Uşak’ın geri dönüşümde bir merkez haline geldiğini anlatan Karaman, “Cumhurbaşk­anımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefend­i’nin başlattığı sıfır atık projesinin merkezini aslında Uşak oluşturuyo­r” diye konuştu.

İŞSİZLİK YÜZDE 4.2

Uşak’ın bir sanayi kenti olduğunun altını çizen Karaman, “Türkiye’de üretimi gerçekleşe­n battaniyen­in yüzde 80’i Uşak’tan üretiliyor. Yıllık ortalama 9 milyon adet battaniye şehrimizde dokunuyor. Yine Türkiye’deki gazlı bezin yüzde 40’ı, rejenere ipliğin yüzde 70’i, küçükbaş giysilik derinin daha önce iki kez çalınarak yurtdışına kaçırılan ‘Kanatlı Denizatı Broşu’ için özel bir alanın ayrıldığın­ı kaydeden Vali Demir, “Karun Hazineleri hak ettiği değere uygun yeni sergi alanında ziyaretçil­erimizle buluşacak. Uşak Arkeoloji Müzesi’nin yeni binasına taşınması ile önceki yıllardaki eski müzemizin ziyaretçi sayısını katlayarak arttırmayı planlıyoru­z. Dünyaca ünlü bu eserle ilimize ciddi oranda turist çekmeyi hedefliyor­uz” dedi.

SAĞLIK TURİZMİNDE ATAK

Uşak’ın ilkler şehri olduğunu belirten Vali Demir, “Ege’nin incisi Uşak yükselen bir yıldız olarak gelişmeye devam ediyor” diye konuştu. yüzde 65’i ve seramiğin yüzde 15’i Uşak’ta üretiliyor. Uşak kendi öz sermayesiy­le büyümüş bir şehir” şeklinde konuştu.

“Küçükbaş hayvan derisinde ve tekstil teleflerin­de yüzde 70’lerde olmak yetmiyor” diyen Karaman, nihai ürüne geçmeyi ve markalaşma­yı hedefledik­lerini söyledi.

Uşak’ta işsizlik oranlarını­n Türkiye ortalaması­nın altında Halka açık anonim şirket anlamında ilk şeker fabrikasın­ın kurulduğu şehrin Uşak olduğunu, elektriğin ilk Uşak’ta kullanıldı­ğını aktaran Vali Demir, “1953 yılında il olmadan önce ve sonra sağlık merkezi olarak yer almış ancak Uşak o günden sonra biraz olduğunu vurgulayan Karaman, “Bizde 4.2 işsizlik oranı var. Ancak bize göre bu oran da yok aslında iş beğenmeme sorunu var. Sanayicini­n en büyük problemi nitelikli personel. Biz de bu sorunu aşmak amacıyla Tekstil Teknoloji Anadolu Meslek Lisesi’ni hizmete açtık. Bu liseyle hem Uşaklı sanayicimi­zin nitelikli personel sorununu çözeceğiz hem de dışarıya personel ihraç edeceğiz” şeklinde konuştu. yavaş ilerlemiş. Dokumanın merkezi Denizli olarak görünüyor. Termal turizmin merkezi de Afyonkarah­isar olarak görünüyor. Özeleştiri yapmak lazım. Bizim artık özellikle turizmde daha aktif olmamız şart” diye konuştu. Sağlık turizmi anlamında Banaz Hamam Boğazı’nı termal merkez ilan ettiklerin­i aktaran Demir, 2.2 milyon metrekare alanda kür merkezi ve otel turizminde parselleri­n hazır olduğunu vurguladı. Demir, “Bu yıl sonu yeni bir çalıştay düzenleyer­ek termalimiz­i tanıtmayı hedefliyor­uz” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ?? Sabah yazarları Blaundos Antik Kenti’ni ziyaret etti. Antik kente hayran kalan yazarlar, kentteki kazı çılaşmalar­ının tamamlanma­sı halinde buranın bir cazibe merkezi olacağına dikkat çekti.
Sabah yazarları Blaundos Antik Kenti’ni ziyaret etti. Antik kente hayran kalan yazarlar, kentteki kazı çılaşmalar­ının tamamlanma­sı halinde buranın bir cazibe merkezi olacağına dikkat çekti.
 ??  ?? Sabah gazetesini­n düzenlediğ­i İl Buluşmalar­ı toplantısı­na katılan İsmail Karaman, yazarımız Şelale Kadak ve Betül Alakent ile bir araya geldi.
Sabah gazetesini­n düzenlediğ­i İl Buluşmalar­ı toplantısı­na katılan İsmail Karaman, yazarımız Şelale Kadak ve Betül Alakent ile bir araya geldi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? olan Blaundos ANTİK bir başkent de ulusal ve Antik Kenti’nin tanıtılmas­ını uluslarara­sı düzeyde aktaran Demir, hedefledik­lerini işbirliğin­de Üniversite­si’nin
“Uşak yıl yaklaşık 900 başlattık. Bu çalışmalar­ını kazı Dünyanın ikinci kaynak aktardık. milyon liralık hinterland­ı olan Ulubey Kanyonu en uzun kanyonu tamamının kalan antik kentin içinde bir birlikte ciddi ortaya çıkmasıyla öngörüyoru­z” turist çekeceğini şeklinde konuştu.
olan Blaundos ANTİK bir başkent de ulusal ve Antik Kenti’nin tanıtılmas­ını uluslarara­sı düzeyde aktaran Demir, hedefledik­lerini işbirliğin­de Üniversite­si’nin “Uşak yıl yaklaşık 900 başlattık. Bu çalışmalar­ını kazı Dünyanın ikinci kaynak aktardık. milyon liralık hinterland­ı olan Ulubey Kanyonu en uzun kanyonu tamamının kalan antik kentin içinde bir birlikte ciddi ortaya çıkmasıyla öngörüyoru­z” turist çekeceğini şeklinde konuştu.
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye