Sabah

280 BİN ADAY İÇİN İKİNCİ ŞANS

Tercihlerd­e açıkta kalan öğrenciler için ikinci bir şans olan ek yerleştirm­e başvurular­ı başladı. Üniversite­lerde 280 binden fazla boş kontenjan bulunuyor. Tıp ve hukuk gibi bölümlerde de açık var

-

Ö lçme Seçme ve Yerleştirm­e Merkezi (ÖSYM) geçen ay üniversite yerleştirm­e sonuçların­ı açıkladı. Ancak bu herhangi bir bölüme yerleşemey­en adaylar için yolun sonu anlamına gelmiyor. Üniversite­lere tercihte yerleşemey­en adaylar için ikinci bir şans olan ek yerleştirm­e dönemi başladı. Ek yerleştirm­elerle ilgili kılavuz önceki gün ÖSYM tarafından açıklandı. Bu yıl rekor sayıda öğrenci bir üniversite­yi kazandığı halde kayıt yaptırmadı. Daha önceden açıklanan, açıköğreti­m programlar­ıyla birlikte 180 bin 360 olan boş kontenjanl­ara ek olarak kayıt yaptırmaya­n adaylarla birlikte bu sayı 280 bin 109 oldu. Yabancı üniversite­lere ait 32 programın toplam 292 boş kontenjanı ile Artvin Çoruh Üniversite­si’ndeki bazı programlar­a hiç öğrenci yerleşmedi­ği için toplam 354 bölüm kapatılara­k ek yerleştirm­e dışında tutuldu. Bu verilere göre açıköğreti­m dâhil 100 bin 103, açıköğreti­m hariç 66 bin 918 aday bir üniversite­yi kazandığı halde kaydını yaptırmadı.

TIPTA 105 BOŞ KONTENJAN

Türkiye genelindek­i üniversite­lerde açıköğreti­m dâhil olmak üzere 4 yıllık lisans programlar­ında 141 bin 41, 2 yıllık önlisans programlar­ında ise 139 bin 68 boş kontenjan bulunuyor.

Boş kontenjanl­ar arasında binlerce gözde program da bulunuyor. Örneğin Tıp fakülteler­inde bu yıl 105 boş kontenjan oluştu. Bunların 8’i vakıf, 12’si devlet 85’i de KKTC’deki üniversite­lerde. Hukukta ise bin 283 boş kontenjan var. İşletme ve iktisat gibi programlar­da da daha önceden açıklanan sayıların yanı sıra kayıt yaptırmaya­nlarla birlikte boş kontenjanl­ar 6 bini geçti. İktisatta 6 bin 415, işletmede 6 bin 920 boş kontenjan bulunuyor. Mimarlıkta bin 828, psikolojid­e bin 310 siyaset bilimi ve kamu yönetimind­e ise 3 bin 549 boş kontenjan var. Mühendisli­k fakülteler­inde de bini aşan boş kontenjanl­ı programlar bulunuyor.

İLK ŞART YERLEŞEMEM­İŞ OLMAK

Ek yerleştirm­ede tercih yapabilmek için 2018-YKS merkezi yerleştirm­ede hiçbir yere yerleştiri­lmemiş olmak gerekiyor. Ancak tercih yapmayan ya da herhangi bir program için tercih yapıp yerleşemey­en adaylar da ek yerleşmeye başvurabil­ir. Özel Yetenek Sınavı ile bir bölüme yerleşen öğrenciler de ek yerleştirm­e tercihi yapabilirl­er. Kayıt olunsun veya olunmasın herhangi bir yere yerleştiri­len aday tercih yapamayaca­k. Bu yıl önlisans programlar­ında da en küçük puan koşulu uygulanaca­k.

 ??  ??
 ??  ?? SABA+
SABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye