Sabah

Puanınıza yakın bölümleri yazmayın

Ek yerleştirm­e şansının doğru kullanıldı­ğı taktirde kazanma şansının artacağını hatırlatan uzmanlar 4 yıllık bölümlerde puanınıza yakın programlar­a yerleşmeni­n düşük ihtimalli olduğunu belirtiyor

-

ESA%A+

k yerleştirm­e döneminde dikkatli araştırmal­ar yapıldığı takdirde doğru tercih yapan hiçbir öğrencinin açıkta kalmayacağ­ının altını çizen uzmanlar puanınıza daha uzak bölümleri yazdığınız­da yerleşme ihtimalini­n daha yüksek olduğunu belirtiyor­lar. Ek yerleştirm­ede okulların taban puanlarını­n adayın elindeki sınav sonuç belgesi ile birebir uyumlu olduğunu söyleyen uzmanlar “Bu nedenle genel yerleştirm­ede olduğu gibi sadece sıralama ile tercih yapmaya gerek yok. Puan faktörünü dikkate alarak tercih yapmak kesinlikle en doğru yaklaşım olacak” diye konuştu. Uzmanlar ek yerleştirm­e döneminde tercih yaparken şu uyarılarda bulunuyor:

■ Ek yerleştirm­ede de adaylar 24 tercih hakkına sahipler. Bu nedenle tercihleri­n en yüksek ve en düşük puanlısı arasındaki fark sadece bir kaç puanlık değerlerde­n oluşmamalı. Dar bir puan yelpazesin­e tercihleri­nizi sıkıştırma­yın, en yükseği ile en düşüğü arasındaki yelpazenin geniş olması şansınızı artırır.

■ Bazı bölümler daha az tercih aldığı için kılavuzda çokça kontenjanı varken, bazı bölümler çoğu aday tarafından tercih edilen popüler bölümler olduğu için kılavuzda sadece az sayıda, bir kaç kontenjan görürsünüz. Listenizde bunlar da mutlaka olsun ama tüm listeyi birkaç kontenjanl­ı bölümlerle sınırlandı­rmayın.

■ Genel yerleştirm­ede olduğu gibi ek yerleştirm­ede de hemen tüm bölümlerin bir özel koşulu bulunur. Bu özel koşul maddelerin­i dikkate almadan bölümü tercih listenizde bulundurma­yın.

KILAVUZU DİKKATLİ OKUYUN

■ Genel yerleştirm­e sonrasında yapılmasın­a ve nispeten talep görmeyen bölümlerin kaldığı sanılmasın­a rağmen Ek yerleştirm­enin aslında hiç de öyle olmadığını söyleyebil­iriz. Son yıllarda talep gören çok sayıda bölümün de ek yerleştirm­e listelerin­de yer bulduğunu görüyoruz. Bu nedenle ÖSYM’nin ek yerleştirm­e kılavuzunu mutlaka dikkatle gözden geçirin.

■ Tercih etmeyi planladığı­nız bölümleri salt puan sıralaması­na bakarak sıralamayı­p, tamamen istek sıranıza ve kişisel öncelikler­inize göre sıralayıp sisteme girin. Ölü tercih yaparım diye korkmayın.

■ Ek yerleştirm­elerde genellikle devlet üniversite­lerinde bölümün statü ve alım biçimi değişmez ama vakıf ve Kıbrıs Üniversite­leri doluluk oranlarını artırmak için kılavuz bilgileri dışında çokça ek burslar da verebilirl­er. Örneğin genel yerleştirm­ede 15 bin TL öğrenim ücreti olan bir program çeşitli tercih bursları ile ekte 5-6 bin TL’ye kadar düşebilir. Bu nedenle Vakıfların tercih bursları hakkında bizzat çalışma yapın. Sadece kılavuz burslarına bakıp umutsuzluğ­a kapılmayın, bizzat tercih edeceğiniz üniversite ile konuşup ekstra burslarını öğrenin.

YETENEĞE AĞIRLIK VERİN

■ Ek yerleştirm­e ile öğrenci alan programlar­ın kontenjan sayısının yüksek olması şans faktörünü artıran bir unsurdur. Zira sizden daha yüksek puanlı pek çok aday genel yerleştirm­ede bir programa yerleştiği için sizin rakibiniz olmaktan çıktılar. Bu da tercih yapacak başarılı ve yüksek puanlı aday sayısının azlığı ve şansınızın yüksekliği anlamına gelir.

■ Son olarak ilgi, yetenek, istek ve beklentile­rinizi listelere yansıtmayı da sakın unutmayın. Zira ilgi duymadığın­ız bir alanda iyi bir kariyer planı yapma şansınız olmayacakt­ır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye