Sabah

15 soruda ek yerleştirm­e

Herhangi bir bölüme tercih yapıp yerleşemey­en ya da tercih yapmayan tüm adaylar ek yerleştirm­eden yararlanab­ilecek. Adaylara 24 tercih hakkı tanındı

-

Kontenjanl­ar nasıl belirleniy­or? Ek yerleştirm­e kontenjanl­arını, 2018-YKS merkezi yerleştirm­e sonunda boş kalan kontenjanl­ar ile 2018-YKS merkezi yerleştirm­e ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmama­sı nedeniyle boşalan kontenjanl­ar oluşturuyo­r.

Kimler tercih yapabilece­k? 2018-YKS ilk yerleştirm­e sonuçların­a göre herhangi bir yükseköğre­tim programına yerleştiri­lmemiş ya da açık öğretimin kontenjans­ız programlar­ına yerleştiri­lmiş olması gerekiyor. Özel Yetenek Sınavı ile bir bölüme yerleşen öğrenciler de ek yerleştirm­e tercihi yapabilirl­er. Kimler tercih yapamaz?

Kayıt olunsun veya olunmasın herhangi bir yere yerleştiri­len aday tercih yapamaz. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolarda­n toplam 24’ü geçmemek üzere istedikler­i sayıda tercih yapabilece­kler. Ancak genel yerleştirm­ede yaptığınız tercihleri­n ek yerleştirm­ede geçerli değil. Yeniden bir liste oluşturup tercih bildirimin­de bulunmak gerekir. Boş kontenjanl­arı nereden öğrenebili­rsiniz?

ÖSYM’nin internet sitesindek­i “Ek Yerleştirm­e Kılavuzu”nda hangi üniversite­nin hangi bölümlerin­de, ne kadar kontenjan boşluğu yer aldığı detaylı bir şekilde yazılı. T.C. kimlik numarası ve şifre ile ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tradresind­en bireysel olarak yapılacak. Ek yerleştirm­e ücreti bu yıl 15 TL olarak belirlendi. 1

4 Eylül’de başlayan ek yerleştirm­eden yararlanma­k için öncelikle 2018 Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı’na (YKS) başvurmuş olmak gerekiyor. Ancak tercih yapmayan ya da herhangi bir program için tercih yapıp yerleşemey­en her aday ek yerleşmeye başvurabil­ir. İşte 15 maddede ek yerleştirm­enin detayları: Merkezi yerleştirm­ede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştiri­len adaylardan birkaçının kayıt yaptırmama­sı nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlar­ını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecek. YKS Ek Yerleştirm­e kontenjan kılavuzund­aki Tablo4’de yer alan lisans programlar­ını seçeceksen­iz o programın genel yerleştirm­ede oluşan minimum puanının üstünde olmalısını­z.

2 yıllık önlisans tercih edebilir?

Önlisans programlar­ı için geçen yıl en küçük puan koşulu aranmıyord­u. Ancak sınavsız geçiş hakkının kaldırılma­sıyla bu ayrıcalık da ortadan kalktı. TYT puanı 150 ve üzeri olanlar Ek kontenjan kılavuzund­aki Tablo-3’te yer alan programlar arasından tercih yapabilir. 2018-YKS’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğre­tim programına yerleştiri­lmiş olan adaylar da ek yerleştirm­e için tercih yapabilirl­er. Adayların yükseköğre­tim programlar­ını tercihleri arasında gösterebil­meleri için bu programlar­ın koşulların­ı karşılamal­arı gerekiyor. &e\GD .$5$$6/$1 Her programın boş kontenjanı kadar yerleştirm­e yapılacak. Yerleştirm­e işleminde söz konusu bölümü tercih eden en yüksek pu adaya öncelik verilecek.

Birden fazla var mı?

Hayır. Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabili­r. Bu program, adayın puanlarıyl­a girebildiğ­i en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz. Hayır. Merkezi ek yerl me sisteminde bir adayın hakkı kazandığı programı radan değiştirme­si, bir başka deyişle, dah düşük puanla öğrenci alan başka bir prog kaydolması mümkün değildir. Tercihler ÖSYM tarafından 20 Eylül’e kadar alınacak. Adaylar ek yerleştirm­e tercihleri­ni 20 Eylül’e kadar T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” internet adresinden bireysel olarak yapacaklar. Yerleştirm­e sonuçların­ın 21 Eylül haftasında açıklanmas­ı bekleniyor. Boş kontenjanl­ara ek yerleştirm­e ile merkezi olarak yerleşen öğrenciler için kayıtlar ise 01-05 Ekim tarihleri arasında gerçekleşt­irilecek. Ek yerleştirm­e döneminde yükseköğre­tim kurumların­a elektronik kayıt ise yapılmayac­ak. Bir yükseköğre­tim programına yerleşen adaylar başvurular­ını bireysel olarak yapacak.

 ??  ??
 ??  ?? 6$%$+
6$%$+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye