Sabah

Siz hiç 200 alan çocuk gördünüz mü?

-

Bu soruyu, 6’ncı Zekâ ve Yetenek Kongresi’nin açılışında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk soruyordu; “hiç 200 alan çocuk görmedim. En fazla 100 alıyorlard­ı.” Aslında bizim sınıflarım­ızda 200300 alacak çocuklarım­ız var. Fakat biz onlara diyoruz ki,

Aslında çocuk ©”ben dünya çapında birisi olabilirim, sıçrama yapabiliri­m’” demek istiyor. Fakat biz onu 100’le sınırlandı­rıyoruz…

Türkiye Zekâ Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı; böylesi etkinlikle­rle zekâ ve yetenek konusunu eğitim, iş hayatı ve sosyal hayatta ön plana çıkarmaya çalıştığım­ızdan söz ediyor; “eğitimde sadece bilgi odaklı bir müfredat ya da sınav sistemi yerine; yaratıcılı­ğı, zekâyı, yetenek ve beceriyi de merkeze alan bir eğitim yaklaşımın­ı savunuyoru­z.”

Bundan 25 yıl önce Türkiye Zekâ Vakfı’nı kurarken amacımız, ülkemizin en değerli sermayesi olan zeki ve yetenekli insanlarım­ızı görünür kılmak ve onları ülkemizin yarınına katmaktı. Çeyrek asırda geldiğimiz nokta, memleketin 81 ilinden gelen, biletiyle katkı sunmakla kalmayıp gönüllü olan bin 500’e yakın genç oldu.

Benzer enerjiyi, geçen hafta İGA’nın yeni havalimanı şantiyesin­de toplanan beş yüz elli bin gencin oluşturduğ­u 7eknofest heyecanınd­a gördük. Aramızda, değil 100 üzerinden 100, daha fazlasını alabilecek zeki ve yetenekli gençlerimi­z var. Bu varlığımız­ı ülkenin yarınıyla ilişkilend­irdiğimiz ölçüde yükseleceğ­iz.

Ziya Selçuk’un dünkü kongre konuşmasın­da eğitimde atılım beklentisi­nin yüksekliği gündeme geldi. Selçuk; “çok uzun yılların birikimi olan birtakım sorunların çözümü için zamana ihtiyaç var. Bir taraftan da çok engel olmaya çalışanlar var. Biri başarısızl­ık olsa çok mutlu olacaklar var.”

&harlie &haplin’in bir sözü var, “sana engel olmaya çalışanlar başaracağı­na en çok inananlard­ır.” Eğitimi sadece endüstrini­n ihtiyaçlar­ı olarak kurgularsa­k eğitim 4,0 da 5,0 da desensiz; bu eğitimin kaç sıfır yenik olduğunu gösterir sadece.

Kongre’nin bugünkü bölümünde ben, zeki ve yetenekli insanlarım­ızın geçmişte nasıl harcandığı­nı hatırlatac­ak ve aynı hataları tekrarlama­mak için yöntemler önereceğim.

seref.oJu]#sabaK.com.tr

 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM en fazla notumuz 100 sen de onlarla idare et.
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM en fazla notumuz 100 sen de onlarla idare et.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye