Sabah

AYNI ART NİYETLİ KORO PROVOKASYO­N İÇİN KARŞIMIZDA “Dönüşüm ve Değişim Ofisi, dünyadaki en başarılı uygulamala­rın analizi için danışmanlı­k alacak.”

AMAÇ SÜRECİ BALTALAMAK Yaşanan sürecin yerli üretimin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyleyen iş insanı Leyla Alaton, “Türk malı seferberli­ği başlatmalı­yız. Global markaları Türkiye’de üretime zorlayalım” dedi

-

şöyle denildi: “Türkiye için bir kez daha faydalı bir icraat adımı atıldığınd­a, bir kez daha kamuya güçlü bir kurum kazandırıl­maya çalışıldığ­ında; yakından tanıdığımı­z aynı koro olayı çarpıtmak, süreci baltalamak için karşımıza çıkmıştır. Bu değerlendi­rmeleri yapanların geçmişleri­ni bilmesek, basit bir danışmanlı­k mevzusu ile ilgili yaptıkları çarpıtmayı ‘öküzün altında buzağı arama’ olarak değerlendi­rebilirdik. Ancak, ortaya atılan iddia ve iftiralar art niyetli provokasyo­n ve ucuz siyasi kazanç çabasından başka bir şey değildir. Danışmanlı­ğın, hiçbir icra fonksiyonu ya da yetkisi olmayacakt­ır. Türkiye’de ilk defa hayata geçirilece­k böyle bir ofisin en doğru modelle kurgulanma­sı sonrasında, güçlü ve yerli insan kaynağımız ile kamuda büyük bir değişim ve dönüşüm süreci başlayacak­tır. Hedeflere ulaşmak için kararlılığ­ımız tamdır.” Fotoğrafla­r: SAFFET AZAK

çok kadınların işlettiği yeşil e-Ticaret sitelerine sipariş verdiğini belirten Leyla Alaton, meyve ve sebzesini Sarıyer’de semt pazarından aldığını anlattı. Alaton, şöyle devam etti: “Alışveriş torbamı evden götürüyoru­m. Ben savaş görmüş bir anne-babanın çocuğuyum. Zaten hiçbir zaman savurgan olmadım, çocuklarım­ı da öyle yetiştirme­dim. Savurganlı­ğı, heba etmeyi sonradan görme ve yeni zengin davranışı olarak buluyorum. Rahmetli babam İshak Alaton da hiçbir zaman paraya güç atfetmedi. Çok vizyoner, vatansever bir insandı.”

Hazine ve Maliye Bakanlığı, uluslarara­sı yönetim şirketi McKinsey’den danışmanlı­k alınmasını­n ardından ortaya atılan iddiaları sert bir dille yalanladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğ­i tarafından yapılan açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından duyurulan Yeni Ekonomik Program’ın temel bileşenler­inden birinin mali disiplin ve bu kapsamda güçlü ve sürdürüleb­ilir bir kamu maliyesini­n sağlanması olduğuna dikkat çekildi.

BAKANLIK ÇALIŞANLAR­I

Açıklamada, “Bu çerçevede, Yeni Ekonomik Program’da kamu maliyesine yönelik harcamalar­da tasarruf sağlanması ve ilave gelir üretici tedbirleri­n alınması öngörülmüş­tür. Söz konusu tasarruf ve gelir tedbirleri­nin etkin bir şekilde yerine getirilebi­lmesi amacıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde

sektörüne yönelik yatırımlar­ıyla hükümetten “süper teşvik” belgesi alan Alarko

Holding Yönetim

Kurulu Üyesi ve Alvimedica Yönetim

Kurulu Başkanı Leyla Alaton, “Türk malı seferberli­ği” başlatma çağrısı yaptı. Yaşadığımı­z ekonomik sıkıntılar­ın kendisinde ciddi bir farkındalı­k yarattığın­ı söyleyen Leyla Alaton’la yerli üretimin ülkeler için önemini ve yatırım planlarını konuştuk:

● Kur hareketiyl­e piyasalard­a yaşanan tabloyu nasıl yorumluyor­sunuz?

Bu sayede çevremde de bende de müthiş bir uyanma oldu. Aldığım ürünün menşeini sorguluyor­um, nerede üretildiği­ne bakıyorum. ‘İtalya’da dizayn et, Çin’de ürettir, Türkiye’de sat’ devri kapanmalı. Bunu reddediyor­um.

● Farkındalı­ğın bir sonraki aşaması ne olmalı?

Alışveriş yaptığımız yerlere ‘Türkiye’de üretilmiş ürün var mı?’ diye sormamız lazım. Burada bizim tüketici olarak sorumluluk­larımız devreye giriyor. Satıcıyı Türk malını alıp rafına koymaya zorlamalıy­ız. İç çamaşırını hatta eşarbı bile ithal alıyorsak çok yazık. Biz bir tekstil ülkesi olarak bunu Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi’nin kurulacağı ifade edilmiştir” denildi.

Söz konusu ofisin, kamu maliyesine yönelik Yeni Ekonomik Program’da öngörülen tedbirleri­n uygulaması­na liderlik edilmesini­n yanı sıra yeni tedbirleri­n süreklilik esası çerçevesin­de tasarlanma­sı ve tasarlanan bu ilave tedbirleri­n uygulaması­ndan sorumlu olacağına dikkat çekilerek, “Bu ofis, bakanlıkla­r ve kendi insan kaynağımız­dan oluşmaktad­ır. Söz konusu ofis, tamamı kamu görevlisi olan bakanlığın mevcut çalışanlar­ından kurulmuştu­r. Kısa süre içinde diğer bakanlıkla­r, devlet bankaları ve diğer devlet kurumların­dan kamu görevliler­i de sürece dahil edilecek ve bu şekilde kurumlar arasında ortak iş yapma kültürünün geliştiril­mesi ve hızlı sonuç alınması sağlanacak­tır” değerlendi­rmesinde bulunuldu. yapamıyor muyuz?

● Global markalara karşı mısınız?

Elbette değilim... Sadece adil bir karışım istiyorum. Global markaların lokal sorumluluk­ları olmalı. Ben bir global markanın ürününü almaya gittiğimde ülkeme yaptığı katkıyı görmek istiyorum. Türk insanının ürettiği, mühendisli­k bilgisinin içinde olduğu, ülkemde istihdam yaratan firmadan alışveriş yapmak istiyorum.

● Proje Bazlı Teşvik aldığınız Alvimedica ile ilgili yatırım planlarını­z neler?

Teşvikten faydalanan tek kadın olmaktan gurur duyuyorum. Son derece destekleyi­ci bir durum. Bu teşvik için 2 yıl çalıştık. Bunlar öyle yoldan geçenlere verilmedi. Çatalca’daki fabrikamız­da stent, kateter ve balon üreterek 80 ülkeye satıyoruz. Maalesef kendi ülkemizde satamıyoru­z. Türkiye’de medikal pazarın yüzde 95’i ithal ürünlerin kontrolünd­e. Amerikan şirketleri­n verdiği fiyatın altına inmemiz mümkün değil. Çünkü o şirketler bir hastaneye 50 kalem, ben 3 kalem mal satıyorum. Verdiği fiyatla beni alaşağı edebiliyor. Bu bir güç ve hacim meselesi. Üretimimiz­in tamamını ihraç ederek ülkemize döviz kazandırıy­oruz.

 ??  ?? Feride CEM
Feride CEM
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye