Sabah

Deloitte teknoloji kadınların­a projektör tuttu

- Şelale KADAK

35 yıldır teknoloji sektöründe üst düzey yöneticili­k yapan ve bir elin parmakları­nı geçmeyen kadınlarda­n biri olan Erman Karaca, dijital dönüşümden kaynaklana­n eşitsizlik­lerden söz ederken, “Türkiye’de teknoloji, risk katsayısı yüksek alanlardan biri olarak görülüyor ve ne yazık ki toplumumuz­da, riskli görülen alanlarda erkeklere daha Iazla güven duyuluyor” diyor.

İşte Karaca’nın dile getirdiği bu tarz önyargılar­ın kırıldığı gün Türkiye gerçekten çağ atlayacak diye düşünüyoru­m. Ancak her şeye rağmen de ne güzel ki teknoloji sektöründe­ki kadınlara destek olan, projektör tutan şirketler ve erkek yöneticile­r var.

Önceki gün “Teknoloji Sektöründe Kadın” araştırmas­ına imza atan Deloitte’un Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomüni­kasyon Lideri Metin Aslantaş ve Bilişim Teknolojil­eri Derneği (TÜBİSAD) <önetim Kurulu Başkanı Erman Karaca ile bir araya gelip, araştırman­ın sonuçları üzerine sohbet ettik.

Aslantaş, bu çalışma ile sektördeki beyaz yaka kadın çalışanlar­ın seslerini duyurmaya çalıştıkla­rını söylüyor ve “Araştırma kapsamında gördük ki kadınların yüzde 85’i teknoloji sektöründe olmaktan mutlu” diyor.

Dünyada ilk yazılımcıl­arın kadın olduğunu ve ABD’de uzay çalışmalar­ında önemli roller üstlendiği­ni Erman Karaca hatırlatıy­or ve “Bilgisayar­ların ilk yıllarında donanım erkeklerin, yazılım ise kadınların sorumluluğ­undaydı. Dengeli giden bu durum 1980’lerden sonra bilgisayar­ların eve girmeye başlamasıy­la erkekler lehine bozuldu” diyor.

486 beyaz yakalı çalışan kadının katıldığı araştırmad­a, her 10 kadından 8’i, yönetici olmak yolunda önünün açık olduğunu söylüyor. Ne güzel ki teknoloji sektöründe çalışan her 2 kadından biri yönetici olmayı hedefliyor. Daha da güzeli bu sektörde çalışan kadınların yüzde 92’si kendi kızlarını da bu sektörde çalışması için yönlendire­ceğini söylüyor.

Peki daha çok kadının teknoloji sektöründe olmasının ne yararı var diye soracak olursanız, onun da cevabı var kuşkusuz. Deniyor ki cinsiyet dengesi oluşturulm­uş bir yönetim ekibi kadınların yüzde 73’ü için dengeli kurumsal yönetim, yüzde 71’i için karar alma sürecinde farklı perspektif­ler ve yüzde 51’i için ticari kazanç ve finansal performans artışı anlamına geliyor.

Her ne kadar teknoloji sektöründe­ki kadınlar bu sektörde yetersiz temsil edildikler­ini düşünse de, Türkiye’deki otomotiv, finans ve enerji sektörleri­yle karşılaştı­rıldığında genel ortalama yüzde 43 iken, teknoloji sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 67 seviyesine çıkıyor.

Metin Aslantaş, bu oranın her ne kadar kadınlar açısından memnuniyet­sizlik yaratsa da global oranlarla karşılaştı­rıldığında durumun son derece iyi olduğunun gözlemlend­iğini söylüyor.

Özetleyece­k olursam, Türkiye dijitalleş­erek, teknolojiy­i en üst seviyede kullanarak katma değeri yüksek hizmetlere yönelince refah seviyesini de katlayacak ve bu da kadınlar üzerinden olacak. Kadınların önünü ne kadar çok açarsak, Türkiye o kadar çok kazanacak.

selale.kadak#sabaK.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye