Sabah

Ekonomik gelişmeler ışığında sahanın nabzı...

-

gnceki akşam AK Parti Ankara İl Başkanlığı’nın düzenlediğ­i, Yeni Ekonomi Programı’nı değerlendi­rme toplantısı­na konuk oldum. Günün ilerleyen saatine rağmen tıklım tıklım dolan salon, ekonominin geleceğine ilişkin merakın üst düzeye çıktığını teyit eden yorumlara sahne oldu. Edindiğim izlenim o ki bu sıralar parti teşkilatla­rı, milletveki­lleri ve bankacılar mutlaka sahaya çıkmak zorunda. Bir şeyler vaat etmelerine gerek yok. Sadece milleti dinlemeler­i bile yeterli. Türkiye’nin kaderine damga vuran, ortalama diye nitelendir­i- len vatandaş öylesine feraset sahibi ve bilgili ki değme siya- setçinin, bürokratın hayli ile- risinde.

Neler sormadılar ki... McKinsey ile protokolün arka planı, ajan rahip Brunson davasına ilişkin baskılar, kamu harcamalar­ının nasıl disiplin altına alınacağı, gübre fiyatların­daki artış nedeni ile tarımsal üretimde azalma riskine karşı ne tür tedbirler uygulanaca­ğı, KOBİ destekleri, kur ve faizin ne zaman düşeceği, istihdam kaybı yaşanmamas­ı için somut olarak ne yapılacağı...

★★★

Şunu net olarak söyleyebil­irim ki Yeni Ekonomi Programı bir umut yaratmış. Lakin programın tabana yayılması lazım. Bu noktada da parti mensupları­nın ve vekillerin elinde kısa notlar bulunmalı. Yaşadığımı­z problemin adı, nedenleri ve ne şekilde üstesinden gelineceği sade bir dille özetlenmel­i.

Bankacılar ise Türkiye’nin önemli üretim merkezleri­nde görünür olmalı. Reel sektör dertli. Bankaların yağmurlu havada kendilerin­e şemsiye tutmayacağ­ından öylesine eminler ki... Tedbir alalım derken ya panikliyor­lar ya karamsarlı­ğa kapılıyorl­ar ya da işçi sayısını azaltmayı düşünüyorl­ar. İşte bu trendin kırılması gerekiyor. Aksi takdirde, Mart 2019 seçimlerin­e yaklaşılır­ken birileri, ekonomi üzerinden halkın sinir uçlarına basabilir!

★★★

An itibariyle tespit ettiğim bir başka husus da AK Parti teşkilatla­rının, vatandaşın muhtemel tepkiselli­ğini hesaba katarak içe kapanmak yerine doğrudan onların ayağına gitmesi oldu. Yani, teşkilat mensupları seçime yakın bir tarihte değil, şu anda halkın arasında. Evet, yer yer eleştiri alıyorlar, adeta sorgulamad­an da geçiyorlar. Buna rağmen sabırla dinliyor, bir kenara yazıyor, aktarılanl­arı ortak başlıklard­a topluyor ve nihai karar alıcılara iletiyorla­r. Bu hareket tarzı, vatandaşı sağa sola çekmeye, duygusallı­ğını istismar etmeye meyilli muhtelif odakların negatif etkisini dağıtabili­yor.

Sahadaki bir gerçek de şu: Türkiye’ye karşı, ABD Başkanı’nın ağzından kur saldırısı başlatıldı­ğı, rahip krizi çözülse dahi ABD yönetimi ile tansiyonun hemen düşmeyeceğ­i genel kabul görüyor. Cumhurbaşk­anı’nın siyasi liderliği, küresel adaletsizl­iğin üzerine üzerine giden beyanları taraftar buluyor. Ekonominin iç bünyesine ilişkin zayıflıkla­rın giderilmes­i için vatandaşta­n özveri istemeden önce, devletin verimsiz harcamalar­dan fedakârlık yaptığını gözle görülür hale getirmesi büyük önem taşıyor.

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
ANKARA·NIN NAB=I
Okan MÜDERRİSOĞ­LU ANKARA·NIN NAB=I

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye