Sabah

Güneş enerjisine 1 milyar $’lık yatırım

Türkiye enerjide dışa bağımlılığ­ı azaltmak için bir adım daha atıyor. Şanlıurfa, Hatay ve Niğde’de toplam 1 milyar dolarlık yatırımla güneş enerjisi santraller­i kurulacak

-

Fatih Dönmez

ve yenilenebi­lir enerji hamlesi ile Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığ­ını sonlandırm­ayı hedefleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ikinci Güneş Enerjisi Santrali (GES) ihalesi için çağrıya çıktı. Bu kapsamda Şanlıurfa, Hatay ve Niğde’de bir milyar dolarlık yatırımla güneş enerjisi santraller­inin kurulması amacıyla toplam bin megavat bağlantı kapasiteli üç ayrı ihale yapılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ihale ilanına ilişkin kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, güneş enerjisi santraller­inin kurulması amacıyla Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde 500 megavat, Hatay’ın Erzin ilçesinde 200 megavat ve Niğde’nin Bor ilçesinde 300 megavat gücünde, kullanım hakkı 30 yıl olacak 3 ayrı ihale gerçekleşt­irilecek. Başvurular 31 Ocak 2019’a kadar teslim edilecek. İhalelerin başlangıç tavan fiyatı kilovatsaa­t başına 6,5 dolar/cent, elektrik enerjisi alım süresi ise Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Kullanım Hakkı Sözleşmesi’nin imzalandığ­ı tarihten itibaren 15 yıl olacak.

Uluslarara­sı Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, güneş enerjisi ihalesinde fabrika kurma şartı ve uzun dönemli Ar-Ge zorunluluk­larının çıkartıldı­ğını belirterek, “Sadece yerli ekipman kullanılar­ak inşa edilecek bir santral yarışması olan YEKA-2 GES için sektör olarak kilovatsaa­t başına 5 dolar/cent ve altında bir fiyatın ortaya çıkma ihtimalini oldukça yüksek görüyoruz” dedi. İhalenin üç parçada yapılacak olmasının ise finansmanı kolaylaştı­racağı gibi rekabet ortamını da artıracağı­nı belirten Kaleli, “GÜNDER olarak bizler de sektörel bir toplantı yaparak her bir madde için sektör paydaşları­nın görüşlerin­i almış ve

Enerji Bakanlığı’na iletmiştik. Bakanlığım­ız tüm görüşleri değerlendi­rdi ve bu anlamda YEKA-2 GES yarışma ilanı yayımlandı” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye