Sabah

McKinsey önerisini sundu, işi bitti

-

Amma McKinsey’miş be kardeşim! Tartışmala­r tam bir deli saçmasına dönüştü. hlkücülerl­e

İP’liler birbirine girdi, yazarlar “McKinsey’ciler” ve “McKinsey’e karşı olanlar” diye bölündü, dolardaki yükselişin müsebbibi bu firma oluverdi, IMF’ydi, Düyun-u Umumiye’ydi derken en son konu Sevr öncesine bile bağlandı.

Güler misin, ağlar mısın!

★★★

SON NOKTA

Neyse gelelim meselenin iç yüzüne...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ilk olarak McKinsey adını ABD seyahatind­e zikretti. Türkiye’de kıyamet koptu. Arkasından Bakan Albayrak NTV yayınına çıkıp meseleyi anlatsa da nafile... “İnsan inanmak istediğine inanır” hesabı...

Peki işin gerçeği ne? Biliyorsun­uz, Yeni Ekonomi Programı’nda tasarrufla­rı, etkin kayıt dışı mücadeleyi, gelir artırıcı tedbirleri tüm bakanlıkla­rla koordineli şekilde sağlayacak bir Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi kurulacağı açıklandı. Şöyle düşünün: Bu ofis kamuda maliyetler­i düşürüp, verimliliğ­i artırmaya liderlik edecek önemli bir kurum... Ofis çalışmalar­ının nasıl olabileceğ­i ve dünya örnekleriy­le ilgili bir ön çalışma istendi.

★★★

Farklı danışmanlı­k firmaların­dan öneriler toplandı. McKinsey de yöntem önerilerin­i sundu. Bu önerilere para filan da ödenmedi. Yöntem önerilerin­i inceleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı, kurgulanac­ak çalışmanın kendi insan kaynağıyla yapılacağı­nı söyledi.

Anlayacağı­nız, McKinsey’le ne anlaşma yapıldı ne sözleşme... McKinsey çalışmasın­ı sundu, sonra da evine döndü.

Açıkçası başından beri McKinsey’in Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi’yle ilgili yaptığı, yapacağı zaten bundan ibaretti. O da oldu ve bitti. Ama dedim ya, apronda bekleyenle­r meseleyi anlamak istediği gibi anlayıp ortalığı velveleye verdi...

dilek.JunJor#sabaK.com.tr

 ??  ?? EKONOMİ
Türkiye’de son yıllarda hazır ve nazır apronda bekleyen bir kesim var ki... Sormayın gitsin. Suyun üstünde bile yürüseniz, “çünkü yüzme bilmiyor” diye eleştiri yaparlar.
EKONOMİ Türkiye’de son yıllarda hazır ve nazır apronda bekleyen bir kesim var ki... Sormayın gitsin. Suyun üstünde bile yürüseniz, “çünkü yüzme bilmiyor” diye eleştiri yaparlar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye