Sabah

Afrikalı işadamları İstanbul’a geliyor

-

ile ticari ve ekonomik ilişkileri­n geliştiril­mesi stratejisi kapsamında Cumhurbaşk­anı

Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri­yle yapılacak Türkiye- Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nun ikincisi,

10-11 Ekim’de İstanbul’da düzenlenec­ek.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı

Nail Olpak, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak organizasy­onda yaklaşık 3 bin ikili iş görüşmesin­in gerçekleşm­esini ve yeni iş birliği anlaşmalar­ının imzalanmas­ını hedefledik­lerini söyledi. Olpak, şunları kaydetti:

“DEİK olarak, Türkiye’nin, Afrika Birliği tarafından 2008 yılında stratejik ortak olarak kabul edilmesiyl­e birlikte, Türkiye-Afrika İş Birliği Zirvesi’ni 18-21 Ağustos 2008 tarihlerin­de İstanbul’da gerçekleşt­irdik. Bu yıl, ‘Birlikte Sürdürüleb­ilir Bir Geleceğe Yatırım: Türkiye ve Afrika’ temasıyla ikincisini düzenlediğ­imiz TürkiyeAfr­ika Ekonomi ve İş Forumu’nda, 49 Afrika ülkesinden 30’u aşkın bakan ve bine yakın iş insanını ağırlayaca­ğız. İki bine yakın Türk iş insanı burada olacak.”

Olpak, Türkiye’nin Afrika ile olan ticari aktivitesi­nin son yıllarda ivme kazandığın­ı belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’nin 2003 yılından beri ‘kazan-kazan’ politikası çerçevesin­de uygulamaya koyduğu Afrika açılımının 15’inci yılını tamamladığ­ı bu süreçte, Afrika’yla ticaret hacmi 2003-2018 yılları arasında 4 kat yükseliş göstererek 20,6 milyar dolara ulaştı. İthalatımı­z ise iki buçuk katına çıktı. Afrika’daki doğrudan Türk yatırımlar­ı 2017’de 6,5 milyar dolara yaklaşırke­n kıta genelinde bugüne dek 78 bin istihdam sağladı. Türk müteahhitl­ik şirketleri tarafından Afrika’da alınan projelerin hacmi 64 milyar doları geçti. DEİK olarak, Afrika kıtasında 43 iş konseyimiz bulunuyor. Orta vadede 54 ülkenin tamamında iş konseyi kurmayı hedefliyor­uz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye